Biden, en la compareixença que va fer aquest dimecres a Wilmington, Delaware (Reuters / Kevin Lamarque)
Biden, en la compareixença que va fer aquest dimecres a Wilmington, Delaware (Reuters / Kevin Lamarque)

Biden crida a la calma mentre el recompte s'allarga: "Cada vot s'ha de comptar"

Dos dies després de les eleccions, l'escrutini als estats decisius de Nevada, Geòrgia, Pennsilvània i Carolina del Nord avança amb comptagotes

Actualitzat

Joe Biden s'acosta a la presidència dels Estats Units. Amb les projeccions que li atorguen la victòria a Wisconsin i Michigan, el candidat demòcrata compta amb 264 vots i en tindria prou amb una victòria a Nevada per assolir els 270 necessaris per arribar a la Casa Blanca.

Aquest dijous, el candidat demòcrata ha comparegut per demanar calma i insistir que no té dubtes que serà el guanyador de les eleccions quan acabi el recompte. "Cada vot s'ha de comptar", ha insistit Biden, en un missatge que contrasta amb el del seu oponent, Donald Trump, que reclama aturar l'escrutini:

"Continuem sentint-nos molt bé sobre com estan les coses i no tenim cap dubte que quan acabi l'escrutini, la senadora Harris i jo serem els guanyadors"

En una breu intervenció des de Wilmington, a Delaware, ha afirmat que "aquesta és la voluntat dels electors, ningú més escull al president dels Estats Units". El candidat demòcrata ha demanat paciència a la ciutadania: ha dit que "la democràcia és complicada" però, al llarg de la història, "la paciència s'ha vist recompensada durant 240 anys amb un sistema de govern que és l'enveja del món".

 

A l'espera d'arribar al 270 delegats, la campanya del candidat demòcrata ha reiterat que Biden "serà el pròxim president dels Estats Units". L'equip de campanya ha avançat que, possiblement, la victòria es confirmarà en els pròxims dies. La cap de campanya de Biden, Jen O'Malley Dillon, ha dit en una roda de premsa telemàtica que el que va ser vicepresident de Barack Obama "manté una via clara cap a la victòria".

Dels estats que encara falten per adjudicar -en color groc al mapa-, Biden lidera Nevada i Trump encapçala el recompte a Pennsilvània, Geòrgia i Carolina del Nord, però la distància entre els dos candidats s'ha escurçat molt.

 

 

 

El recompte avança amb comptagotes

En aquests estats, l'escrutini avança, però podria trigar uns dies a tancar-se. A Nevada, el comtat de Clark ha anunciat que no acabarà de comptar els 63.000 vots per correu que queden, almenys, fins al cap de setmana.

En roda de premsa, el responsable de l'escrutini al comtat on hi ha Las Vegas, Joe Gloria, ha assenyalat que acceptaran tots els sufragis per correu que arribin fins dimarts vinent si la data de l'enviament és de la jornada electoral o abans. Gloria també ha dit que no esperen tenir l'escrutini complet fins dijous de la setmana vinent.

 

Recompte de vots al comtat de Lehigh, a Pennsilvània
Recompte de vots al comtat de Lehigh, a Pennsilvània (Reuters / Rachel Wisniewski)

 

Ara mateix, on l'escrutini està més avançat és a l'estat de Geòrgia, on hi podria haver resultat a última hora d'aquest dijous (a Catalunya, el matí de divendres). Trump avantatja Biden en aquest estat tradicionalment republicà, però la majoria de vots que queden per comptar són de comtats majoritàriament demòcrates.

L'encarregat del sistema de votació estatal, Gabriel Sterling, ha afirmat que, en un escrutini, "la rapidesa és genial, però la precisió és crucial". La llei estatal permet sol·licitar un recompte si el marge de victòria del guanyador és de menys del 0,5%, cosa que sembla molt probable.

A Pennsilvània, el recompte en alguns comtats s'ha aturat. El comtat d'Allegheny, on hi ha la ciutat de Pittsburgh, ha ajornat fins aquest divendres el còmput de les més de 35.000 paperetes pendents de comptar sense explicar-ne el motiu.

 

Querella de Trump a Nevada

Mentrestant, Donald Trump mobilitza els seus advocats per intentar aturar els escrutinis i la tensió es trasllada al carrer, amb alguns seguidors de l'actual president amenaçant punts de votació.

El candidat republicà continua amb la batalla judicial per aturar el recompte als estats on encara està en marxa. L'endemà d'haver presentat querelles a Pennsilvània, Michigan i Wisconsin, l'equip de campanya del president ho ha fet a Nevada, on reclama aturar el còmput de sufragis perquè creuen que hi ha "vots il·legals".

 

Donald Trump, en una intervenció d'aquest dimecres des de la Casa Blanca
Donald Trump, en una intervenció d'aquest dimecres des de la Casa Blanca (Reuters / Carlos Barria)

 

La campanya de Trump assegura que tenen proves que hi ha al voltant de 10.000 sufragis de persones que ja no resideixen a Nevada i també que s'estan comptabilitzant vots de persones mortes.

A Pennsilvània, l'equip del president sí que ha guanyat una querella i ha aconseguit ampliar l'accés als punts d'escrutini, tot i que sense frenar el recompte ni invalidar cap papereta. En canvi, tant a Michigan com a Geòrgia, els tribunals han rebutjat la demanda de la campanya de Trump.

 

"Atureu el recompte" contra "S'ha de comptar cada vot"

El candidat republicà també segueix aquesta estratègia a les xarxes socials. En una piulada, Trump reclama que s'aturi el recompte.

 

 

Poc després, en una piulada que Twitter ha assenyalat com a informació enganyosa, ha dit que "qualsevol vot arribat després de la jornada electoral no es comptarà":

 

 

Minuts abans, Biden, també a través de Twitter, ha defensat que "s'ha de comptar cada vot":

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEleccions Estats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut