Biden, capcot en sortir del balcó de la Casa Blanca el 4 de juliol passat
Biden, capcot en sortir del balcó de la Casa Blanca el 4 de juliol passat (Reuters/Elizabeth Frantz)

Biden anuncia que no es presentarà a la reelecció i avala Kamala Harris com a rival de Trump

Els darrers dies, veus pesants del Partit Demòcrata, com Obama, Pelosi o Schumer, havien demanat que reconsiderés la seva candidatura després de veure que Trump lidera totes les enquestes

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha decidit abandonar la cursa a la reelecció i no serà el candidat demòcrata a les presidencials del novembre als Estats Units.

En un comunicat que ha penjat aquest diumenge a la xarxa social X, ha anunciat que fa un pas al costat. "Ser el vostre president ha estat l'honor més gran de la meva vida. I malgrat que tenia intenció de buscar la reelecció, crec que el millor pel meu partit i el meu país és que em retiri i em concentri únicament en complir les meves obligacions com a president durant la resta del meu mandat", anuncia. Aquest és el text complet:

El comunicat acaba amb un agraïment per la feina feta al seu equip, i a la vicepresidenta Kamala Harris "per ser una sòcia extraordinària". Finalment, Biden agraeix també "al poble nord-americà la fe i la confiança dipositada" en ell.

Biden, de 81 anys, ha pres aquesta decisió després de mesos d'especulacions al voltant del seu estat de salut i de rebre pressions des de l'ala demòcrata perquè es retirés. El president nord-americà, que es troba aquests dies aïllat al seu domicili de Delaware recuperant-se de la covid, ha comunicat també que en els propers dies dirigirà un missatge a la nació per explicar la seva decisió.
 

Kamala Harris, favorita per la successió

En un segon tuit, Biden ha mostrat "ple suport a Kamala Harris perquè sigui la candidata" del Partit Demòcrata a les eleccions del proper mes de novembre. "És hora d'unir-nos i vèncer Trump. Fem-ho", ha demanat abans de sol·licitar les primeres donacions per la campanya d'ella:


Harris ja ha confirmat que accepta ser la candidata dels demòcrates i ha agraït el suport de Biden. La vicepresidenta s'ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans per "unir el Partit Demòcrata" i la nació per "derrotar Donald Trump":

"Em sento honorada de comptar amb el suport del president i la meva intenció és guanyar la nominació".


Tot i això, no és del tot segur que Kamala Harris sigui la candidata dels demòcrates per enfrontar-se a Donald Trump a les urnes. El partit ha de triar ara qui substituirà Biden, i és només una possibilitat que acabi tancant files amb la vicepresidenta per tenir per fi un candidat clar, tenint en compte el temps que han perdut mentre el president es mantenia inamovible malgrat les pressions perquè abandonés.

De moment, l'expresident Bill Clinton i l'excandidata i antiga secretària d'estat Hillary Clinton han mostrat el seu suport a Harris perquè sigui la candidata dels demòcrates. En un comunicat, asseguren que "és el moment de donar suport a Harris i de lluitar amb tot el que tenim perquè sigui escollida" en les eleccions del mes de novembre. "El futur dels Estats Units depèn d'això", conclouen. 

 

En canvi, el també expresident Barack Obama ha lloat Biden i ha demanat que el partit esculli "un candidat extraordinari", però en el comunicat que ha fet públic evita mostrar el suport a Harris. Per Obama, la renúncia de Biden és un exemple "de l'amor per al seu país" que té el president i "un exemple històric d'un servidor públic que prioritza els interessos del poble nord-americà als seus propis".

"En els propers dies navegarem per aigües desconegudes, però tinc una enorme confiança que els líders del nostre partit seran capaços de crear un procés del qual sorgeixi un candidat extraordinari"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

 

 

Trump: "No era apte per candidat, ni per president"

Minuts més tard que Biden anunciés que es retira, Trump ha reaccionat públicament a la seva xarxa social Truth. "Crooked Joe --traduïble per "Joe el fraudulent"-- no era apte per ser candidat, i certament no és apte per ocupar el càrrec", ha carregat contra el seu rival, fins aquest diumenge, en la cursa cap a la Casa Blanca.

En la mateixa línia s'ha expressat Mike Johnson, el cap dels republicans al Congrés, que ha exigit la "dimissió immediata" de Biden. "Si no està preparat per ser candidat, tampoc no ho està per ser president", ha escrit a la xarxa social X.

En canvi, el líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, ha aplaudit la decisió d'abandonar la cursa electoral que ha pres el fins ara candidat a la reelecció, a qui defineix com "un gran patriota". "La seva decisió no és fàcil, obviament, però un cop més ha posat per davant el seu país, el seu partit i el nostre futur. Avui Joe Biden demostra que és un gran patriota", ha dit.
 

Obama, l'últim a baixar del tren

Les últimes setmanes, diverses veus influents del seu partit havien manifestat públicament que no tenia possibilitats de guanyar Trump, disparat en popularitat després del seu intent d'atemptat, especialment després del desastrós primer debat de candidats a Atlanta.

L'últim a afegir-se a una llarga llista de demòcrates que van mostrar-se a favor de substituir el candidat del partit va ser Barack Obama, segons va publicar el Washington Post.

L'expresident Obama --que va tenir Biden de vicepresident durant vuit anys-- hauria dit al seu cercle més proper que el mandatari "havia de reconsiderar seriosament la viabilitat de la seva candidatura".

A més, dos pesos pesants del partit, el líder demòcrata al Senat dels Estats Units, Chuck Schumer, i l'expresidenta de la Cambra Nancy Pelosi, també creien que Biden s'havia de retirar, davant les enquestes desfavorables.

La influent Pelosi hauria mantingut una trucada telefònica amb el president Biden, en què l'hauria advertit que les consultes populars mostraven que no podia derrotar Trump i podria "destruir les possibilitats dels demòcrates de guanyar", segons ha informat la CNN.

Chuck Schumer, i el cap dels representants demòcrates electes a la Cambra, Hakeem Jeffries, van visitar Biden per fer-li saber que hi havia "preocupació a les seves files pel fet que podria privar-los de la majoria", segons informava el New York Times.

Més d'una vintena de congressistes demòcrates i un senador van demanar a Biden que s'apartés, i molts més van expressar dubtes sobre la seva edat i agilitat mental per afrontar la dura campanya contra el candidat republicà.

Biden abandona després de rebre pressions fins i tot del seu partit (Reuters/Tom Brenner)


Una constant pregunta incòmoda

Des del seu mal paper al debat electoral, a Joe Biden li havien fet la mateixa pregunta a totes les entrevistes: "Què podria convence'l o de retirar-se de la cursa electoral?"

Tot i descartar-ho un cop i un altre, sí que havia obert la porta a apartar-se per una qüestió de salut. En una entrevista emesa a BET News, Biden va respondre: "Si em sorgís algun problema mèdic, si els metges vinguessin a veure'm i em diguessin tens aquest problema o aquest altre."

A la mateixa conversa, però, Biden va fer valdre la seva experiència: "Francament, crec que l'única cosa que aporta l'edat és una mica de saviesa, i crec que he demostrat que sé com fer les coses pel país."


Va suspendre la campanya per covid

Aquest dimecres, Biden va haver de suspendre la campanya electoral després de donar positiu en covid.

Malgrat que va assegurar que es trobava bé, l'anunci va afegir més motius de preocupació sobre el seu estat de salut.

Aleshores va haver de confinar-se casa seva, a Delaware, on va assegurar que continuaria treballant mentre es recuperava.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEleccions Estats Units 2024Estats UnitsJoe BidenTrump
Anar al contingut