El president dels Estats Units ha comparegut davant la premsa a Tel-Aviv (Reuters/Evelyn Hockstein)

Biden anuncia un acord amb Israel per obrir un corredor humanitari d'Egipte a Gaza

El president dels Estats Units demanarà al Congrés una ajuda "sense precedents" per a Israel i promet 100 milions d'ajuda humanitària a Palestina

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat un acord amb Israel per obrir un corredor humanitari d'Egipte a Gaza pel qual enviar ajuda a la població civil. Es farà a través del pas de Rafah, que fins ara ha estat tancat.

Una ajuda humanitària que Biden ha promès que serà de 100 milions de dòlars per a Gaza i Cisjordània, amb la voluntat d'ajudar el "milió de persones afectades pel conflicte", ha dit.

En aquest sentit, també ha avisat Hamas que s'asseguraran que no "robin" l'enviament dels Estats Units.

Per la seva banda, el govern d'Israel ha confirmat l'obertura d'aquest corredor en un comunicat, "sempre que impliqui aliments, aigua i medicaments".

Precisament, Biden també ha dit que demanarà al Congrés dels Estats Units una ajuda "sense precedents" per a l'exèrcit d'Israel i ha explicat que la prioritat és que tornin els ostatges en mans de Hamas.

Ho ha explicat en roda de premsa, després de la seva reunió d'aquest dimecres amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, una trobada marcada per l'atac a l'Hospital Al-Ahli de Gaza, que Israel atribueix a la Jihad Islàmica, i Hamas i les autoritats palestines, a l'exèrcit d'Israel.

Biden ha tornat a donar validesa a la versió israeliana i davant la premsa ha repetit que "segons la informació de què disposen, tot apunta a un coet de Hamas", tal com ha afirmat unes hores abans amb Netanyahu d'interlocutor.


Biden avisa els països "hostils" que s'abstinguin d'atacar Israel

El president dels Estats Units ha refermat públicament el seu suport a l'estat d'Israel i ha avisat els països "hostils" que s'abstinguin d'atacar Israel: "No ho feu!", ha repetit en fins a tres ocasions, en una al·lusió a l'Iran i Hezbollah.

A més, en un missatge adreçat als ciutadans israelians, els ha assegurat: "No esteu sols. Els EUA estem al vostre costat":

"Soc aquí per dir-vos que els terroristes no guanyaran. L'estat d'Israel es va crear perquè fos un lloc segur per al poble jueu. Si no s'hagués creat, l'hauríem de fer. Us asseguro que farem tot el possible perquè sigui segur."

El president dels Estats Units ha recordat que l'aliança entre tots dos països ve de lluny: "Fa 75 anys vam estar al costat d'Israel, en la seva creació, i hi estarem ara. Ens assegurarem que tinguin tot el necessari per tenir un futur", ha dit.

Biden ha mostrat el seu suport a Israel (Reuters/Evelyn Hockstein)

"No us heu de deixar consumir per aquesta ràbia"

Així i tot, el líder del govern nord-americà ha volgut establir límits a l'escalada bèl·lica i ha demanat que "el conflicte no vagi a més".

Ha dit "entendre i compartir" la ràbia d'Israel per l'atac del 7 d'octubre, que ha comparat amb l'11S als Estats Units, però ha afegit que els israelians no s'han de "deixar consumir" per aquesta ira:

"Les nacions amb consciència, com els EUA i Israel, es mesuren pel poder del seu exemple. No ens regim per les normes terroristes, sinó per l'estat de dret. El que ens separa dels terroristes és que defensem qualsevol vida humana. Si no ho defensem, guanyaran els terroristes. Hem de seguir avançant per la pau."

Una pau que, per Biden, passa per una solució de dos estats. Una fórmula que avui ha tornat a defensar com la més apropiada.

El mandatari ha reconegut que "el poble palestí també està patint molt" i ha remarcat que "la majoria de gent palestina no és Hamas".

ARXIVAT A:
IsraelJoe BidenGuerra Hamas-Israel
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut