Cada dia fan entre 50 i 60 xarxes de camuflatge per a l'exèrcit (CCMA)

Bibliotecàries en guerra: de fer xarxes de camuflatge a enviar llibres a infants refugiats

Hi treballen mentre a la ràdio sona l'himne ucraïnès entre els butlletins de guerra, que no paren de sonar

Actualitzat

La biblioteca infantil del districte, al centre de Lviv, s'ha transformat per la guerra. Les bibliotecàries i els lectors es dediquen a fer xarxes de camuflatge per a l'exèrcit ucraïnès.

La responsable, Olena Kemnyova, ha explicat a l'equip de TV3 que cada dia tenen un centenar de voluntaris que ajuden a fer xarxes; entre 50 i 60 al dia. També s'han convertit en un centre d'ajut als desplaçats, a qui donen menjar i roba.

Es coordinen a través de les xarxes socials. Des de Lviv treballen en xarxa amb altres biblioteques, no només ucraïneses, sinó també poloneses i d'altres parts d'Europa.

Treballen en xarxa amb altres biblioteques (CCMA)
Lviv és la ciutat més pròxima a la frontera amb Polònia (CCMA)

L'Olena explica que reben donacions de llibres en ucraïnès que envien cap a l'estranger. Les famílies dels infants refugiats intenten així mantenir viva la llengua.

"És molt difícil enviar-los perquè també tenim problemes amb els medicaments i altres productes". Però l'Olena es mostra determinada, com la resta de voluntaris que teixeixen les xarxes de camuflatge.

També envien llibres als nens i nenes refugiats en altres països per mantenir viva la llengua (CCMA)

Com l'Anna Matsievska. No para de treballar en silenci mentre a la ràdio sona l'himne ucraïnès entre els butlletins de guerra, que no paren de sonar. "Estimem Ucraïna i cada persona té la responsabilitat d'ajudar on pugui ajudar". Té 65 anys, està jubilada i la setmana passada li van diagnosticar un càncer, però això no li ha impedit mobilitzar-se per ajudar en el que pugui.

Emocionada, diu que ho fa pensant en el seu fill, el seu net i el seu gendre, que són al front. "Déu és amb nosaltres", diu convençuda: "Tothom hauria de fer alguna cosa per a la gent que està al front i per la victòria".

Mira els testimonis de l'Anna i l'Olena en aquest reportatge de Carles Prats Padrós amb Carles de la Encarnación i Sandra Rierola:

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut