Cada dia fan entre 50 i 60 xarxes de camuflatge per a l'exèrcit (CCMA)

Bibliotecàries en guerra: de fer xarxes de camuflatge a enviar llibres a infants refugiats

Hi treballen mentre a la ràdio sona l'himne ucraïnès entre els butlletins de guerra, que no paren de sonar
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

La biblioteca infantil del districte, al centre de Lviv, s'ha transformat per la guerra. Les bibliotecàries i els lectors es dediquen a fer xarxes de camuflatge per a l'exèrcit ucraïnès.

La responsable, Olena Kemnyova, ha explicat a l'equip de TV3 que cada dia tenen un centenar de voluntaris que ajuden a fer xarxes; entre 50 i 60 al dia. També s'han convertit en un centre d'ajut als desplaçats, a qui donen menjar i roba.

Es coordinen a través de les xarxes socials. Des de Lviv treballen en xarxa amb altres biblioteques, no només ucraïneses, sinó també poloneses i d'altres parts d'Europa.

Treballen en xarxa amb altres biblioteques (CCMA)
Lviv és la ciutat més pròxima a la frontera amb Polònia (CCMA)

L'Olena explica que reben donacions de llibres en ucraïnès que envien cap a l'estranger. Les famílies dels infants refugiats intenten així mantenir viva la llengua.

"És molt difícil enviar-los perquè també tenim problemes amb els medicaments i altres productes". Però l'Olena es mostra determinada, com la resta de voluntaris que teixeixen les xarxes de camuflatge.

També envien llibres als nens i nenes refugiats en altres països per mantenir viva la llengua (CCMA)

Com l'Anna Matsievska. No para de treballar en silenci mentre a la ràdio sona l'himne ucraïnès entre els butlletins de guerra, que no paren de sonar. "Estimem Ucraïna i cada persona té la responsabilitat d'ajudar on pugui ajudar". Té 65 anys, està jubilada i la setmana passada li van diagnosticar un càncer, però això no li ha impedit mobilitzar-se per ajudar en el que pugui.

Emocionada, diu que ho fa pensant en el seu fill, el seu net i el seu gendre, que són al front. "Déu és amb nosaltres", diu convençuda: "Tothom hauria de fer alguna cosa per a la gent que està al front i per la victòria".

Mira els testimonis de l'Anna i l'Olena en aquest reportatge de Carles Prats Padrós amb Carles de la Encarnación i Sandra Rierola:

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut