L'exprimer ministre italià té 86 anys i es manté actiu en política com a líder d'un dels partits de govern (REUTERS/Yara Nardi)

Berlusconi, absolt d'haver subornat 20 joves per mentir sobre les festes "bunga bunga"

També ha quedat absolta la ballarina de 17 anys que ha centrat durant aquests 10 anys el cas de presumpta prostitució de menors per part de l'exprimer ministre

Redacció / AgènciesActualitzat

Un tribunal de Milà ha absolt aquest dimecres Silvio Berlusconi de les acusacions de subornar testimonis en el cas de prostitució de menors d'edat que va esclatar fa més d'una dècada. En una sentència llegida des del jutjat, el magistrat ha assegurat que "no hi ha cas".

A l'exprimer ministre italià l'acusaven d'haver subornat 24 persones -la majoria, joves que havien assistit a les seves festes infames anomenades bunga bunga- perquè prestessin un fals testimoni en un judici on se l'acusava de pagar per relacions sexuals amb una ballarina de discoteca de 17 anys.

Per aquest suposat suborn, que sumaria 10 milions d'euros, la fiscalia havia demanat una pena de sis anys de presó per a Berlusconi, que ara té 86 anys. Ell sempre ha negat les acusacions i ha assegurat que és víctima d'un complot de magistrats per allunyar-lo de la política.

L'advocat del polític ha mostrat la seva "màxima satisfacció", mentre que Berlusconi ha celebrat a través de Twitter que ha "tingut la sort de ser jutjat per magistrats que han sabut mantenir-se independents, imparcials i correctes davant de les acusacions infundades". El cas, diu l'exprimer ministre en un comunicat, li ha causat "danys polítics incalculables".


Ruby, també absolta

Com Berlusconi, també han quedat absolts els altres 28 processats, 20 dels quals eren joves acusades d'acceptar suborns, inclosa la ballarina que va centrar el cas, Karima El Mahroug, més coneguda pel seu nom artístic de Ruby. El Mahroug també ha expressat el seu alleujament:

"Estic tan feliç... és un alliberament d'uns anys durs per a mi, per dir-ho suau. Em va aclaparar quan tenia 17 anys i ha continuat fins als 30; ha estat un malson."


"Està clar que els testimonis van mentir"

L'escàndol de les festes nocturnes va contribuir a la caiguda de Berlusconi com a primer ministre l'any 2011, en el seu quart mandat.

Finalment, el tribunal d'apel·lacions el va absoldre del cas inicial amb l'argument que, tot i que havia pagat una adolescent per sexe, no hi havia proves que sabia que era menor d'edat.

Aquest segon cas, el dels suborns, va quedar dividit entre els tribunals de Siena, Roma i Milà, que és on viuen els testimonis.

Tots tres judicis han acabat ara en veredictes de no culpabilitat, tot i que la Fiscalia de Siena té un recurs en marxa.

En conèixer la sentència d'aquest dimecres, la fiscal de Milà, Tiziana Siciliano, ha assegurat que "està clar" que els testimonis van mentir en el judici original, i que el dubte és saber per què. En aquest sentit, ha avançat que també es planteja presentar un recurs a la decisió.

Una testimoni, Imane Fadil, va morir possiblement enverinada el 2019.


"Era una compensació"

De fet, Berlusconi ha reconegut que va donar diners a diversos dels convidats a les festes, però diu que els ho va oferir espontàniament com a compensació pel dany a la reputació que havien patit en estar associats amb les seves festes infames.

Des que va entrar en política l'any 1994, la carrera de Berlusconi ha estat marcada per batalles legals. El 2013 el van inhabilitar per frau fiscal, però posteriorment i un cop complerta la condemna ha pogut tornar a presentar-se a les eleccions.

Actualment, el seu partit, Forza Italia, està integrat en el govern de coalició encapçalat per Giorgia Meloni, líder de Germans d'Itàlia, i del qual també forma part la Lliga de Matteo Salvini. Meloni s'ha alegrat de l'absolució del seu soci:

"És una notícia excel·lent que posa fi a un llarg procés judicial que també ha tingut importants repercussions en la vida política i institucional italiana."

L'absolució en primera instància de l'exmandatari italià posa fi, per ara, a més de 10 anys de processos derivats d'aquella nit de la detenció de Ruby.

ARXIVAT A:
JudicialItàlia
Anar al contingut