Sense ús des de fa més de dues dècades, el manteniment i la seguretat de la mansió que va pertànyer a Goebbels costa centenars de milers d'euros cada any (Google Maps)

Berlín regala la mansió on el ministre nazi Joseph Goebbels feia festes amb actors i amants

Abandonada des de fa dues dècades, l'enorme casa de camp que va pertànyer al ministre de la propaganda de Hitler costa milions d'euros cada any a la ciutat de Berlín

RedaccióActualitzat

La ciutat de Berlín regala, a qui se'n vulgui fer càrrec, la Vil·la Bogensee, una luxosa edificació que s'erigeix en un terreny de 17 hectàrees en plena natura, davant del llac Bogensee i a només uns 40 quilòmetres de la capital.

El responsable de finances de l'estat federal de Berlín s'ha ofert a donar-la a qui es vegi capaç de "recuperar-la i mantenir-la".

La vil·la de Bogensee és coneguda també com a Vil·la Goobbels. I és que va ser la segona residència del totpoderós ministre de propaganda de Hitler, Joseph Goebbels.

Joseph Goebbels va ser un dels ministres amb més poder del Tercer Reich

En uns terrenys que la ciutat de Berlín va regalar a Goebbels pel seu aniversari l'any 1936, ell hi va construir la luxosa mansió en forma de U, amb fons de la productora cinematogràfica Universum Film AG, l'estudi de cinema més important a Alemanya durant la República de Weimar i el Tercer Reich.

Dins l'edifici hi havia un gran cinema privat i amplis salons amb vista al llac Bogensee, on el ministre de la propaganda nazi entretenia estrelles del cinema i famosos, i portava les seves amants a passar els caps de setmana.

Al costat de la residència de Goebbels, després de la II Guerra Mundial, els dirigents de la República Democràtica Alemanya hi van construir un conjunt d'edificis d'estil estalinista que acollien el centre de formació dels dirigents de les joventuts del partit comunista alemany.

Dues edificacions clau de dos períodes de la història més recent d'Alemanya que ara, abandonades des de fa dues dècades, són una càrrega feixuga per al tresor de la ciutat estat de Berlín. Cara de mantenir, difícil de demolir i també difícil de vendre, l'antiga luxosa mansió de Joseph Goebbels és ara un problema tan gros per al govern de la ciutat que estan disposats a regalar-la si troben un bon candidat. Els costos anuals de seguretat i manteniment pugen a milions.

Una vista aèria de la propietat, situada a la riba del llac Bogensee (Google Earth)

Fa anys que busquen una sortida digna per a la mansió. L'any 2016 el fons que gestiona les propietats immobiliàries municipals berlineses va estar a punt de vendre-la. Però en l'últim moment ho van desestimar, per por que caigués "en mans equivocades" i es convertís "en lloc de peregrinació de neonazis".

Si finalment hi ha voluntaris que s'ofereixin per rebre la vil·la com a regal han de poder demostrar que disposen de prou fons per arreglar-la i posar-la a punt. Segons estimacions de la societat de gestió d'immobles que ara administra la propietat, caldrà fer-hi una inversió de 350 milions d'euros.

Això sí, el govern berlinès es reserva el dret a fer una selecció dels candidats que asseguri que cuidaran l'espai "fent justícia al seu significat històric".

En cas que no aparegui cap candidat que compleixi aquests requisits, l'última opció serà demolir tot el complex i vendre els terrenys. La demolició costaria 45 milions a l'estat berlinès.

ARXIVAT A:
Memòria històrica NazismeAlemanyaSegona Guerra Mundial
Anar al contingut