Ajornada la declaració de Begoña Gómez per una segona querella que la defensa no coneixia

El jutge Juan Carlos Peinado l'ha posposat al 19 de juliol després que la defensa hagi al·legat que no coneixia una segona querella contra ella, d'Hazte Oír

RedaccióActualitzat

La declaració de Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol Pedro Sánchez, ha quedat suspesa després que hagi afirmat que no coneix de què se l'acusa ni el contingut de la causa contra ella. El jutge Juan Carlos Peinado l'ha ajornat pel 19 de juliol després d'acceptar l'argument de la defensa, que desconeixia l'existència d'una segona querella, de l'organització d'extrema dreta Hazte Oír.

Estava previst que Gómez declarés aquest divendres a les 10.00 als jutjats de la plaça Castilla de Madrid per una denúncia de Manos Limpias, que l'acusa de delictes de corrupció i tràfic d'influències. Tot i això, una vegada al jutjat, se li ha comunicat la segona querella, presentada per Hazte Oír.

Després que, a l'inici de la compareixença, Gómez afirmés que no coneixia els termes de la querella, el jutge ha ordenat un recés perquè pogués llegir-ne el contingut. A la tornada de la pausa, Peinado ha suspès la vista, tan sols 30 minuts després que Gómez es personés com a investigada al jutjat.

L'advocat de Gómez, l'exministre Antonio Camacho, ha afirmat que el jutge ha actuat "sorprenentment i en contra de principis bàsics del procediment penal" en informar just el dia de la declaració que havia admès una segona querella, que no se'ls havia notificat.

Camacho ha assenyalat que s'estan produint "coses singulars" en aquest cas, i ha negat que demanar la suspensió de la vista sigui "una argúcia legal" perquè el mateix secretari del jutjat ha reconegut que no se'ls havia notificat la querella.
 

Una declaració amb mesures excepcionals i un ampli desplegament policial

La declaració estava prevista en circumstàncies excepcionals. L'esposa de Sánchez ha accedit als jutjats pel garatge de seguretat, una mesura autoritzada per la jutgessa degana després d'una petició dels serveis de seguretat de La Moncloa, que asseguraven que una entrada a peu podria posar en risc la seva integritat física. El motiu són les protestes convocades al carrer coincidint amb l'arribada de Gómez a l'edifici.

A través de les xarxes socials, l'organització d'extrema dreta Hazte Oír havia fet una crida a manifestar-se a les portes dels jutjats per increpar la dona de Sánchez. La Delegació del Govern ha prohibit la protesta, però, així i tot, s'hi han desplaçat una vintena de manifestants, que no han aconseguit apropar-se a l'edifici.

Furgonetes antidisturbis
La vista se celebra enmig d'un fort desplegament policial (EFE/Mariscal)

La defensa no vol càmeres a la sala

D'altra banda, la defensa de Gómez havia demanat a la magistrada que la seva declaració només s'enregistrés en format d'àudio i no pas en vídeo, per evitar una filtració de les imatges i l'impacte mediàtic que tindrien, però finalment ha estat desestimada.

Gómez estava cridada a declarar per la denúncia de la plataforma d'extrema dreta Manos Limpias, amb relació a diversos contractes públics a empreses de Juan Carlos Barrabés, amb qui va coincidir en un màster de la Universitat Complutense de Madrid.
 

Una denúncia amb informacions que podrien ser falses

El jutge encarregat d'interrogar Gómez és Juan Carlos Peinado, que en la seva última interlocutòria deixa clar que investiga totes les seves accions des que Sánchez és president i malgrat que l'Audiència Provincial li havia demanat acotar molt la investigació. És a dir, fora dels tres contractes públics que ja investiga la Fiscalia Europea, Begoña Gómez serà interrogada pels retalls de premsa aportats per Manos Limpias --i dels quals ja van dir que desconeixien la veracitat-- i altres organitzacions d'extrema dreta.

La citació de Begoña Gómez ha generat un nou episodi de tensió entre el PSOE i el PP, amb acusacions creuades. Mentre els socialistes parlen d'una investigació prospectiva, els populars asseguren que Sánchez i la seva dona han buscat la manera d'amagar-se de l'opinió pública evitant el passeig al carrer fins als jutjats.

 

ARXIVAT A:
JudicialPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut