Bardem ja va ser premiat a Sant Sebastià amb la Conxa de Plata pel seu paper a "Días contados"

Bardem alça la veu a Sant Sebastià contra la guerra a Gaza: "No podem ser impassibles"

L'actor espanyol, guardonat amb el premi Donostia, demana deixar de donar suport "incondicional" a Israel i carrega contra l'"autocensura" del món cultural
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cinema

Aquest divendres arrenca el Festival de Sant Sebastià, i entre els plats forts de la gala d'obertura, hi ha l'entrega del Premi Donostia 2023 a Javier Bardem. L'actor recull el guardó en la present edició, perquè no va poder assistir a l'anterior per la vaga d'actors als Estats Units.

"Quan un decideix ser actor, sap que és una professió voluble, inestable i va amb l'ofici. No soc el millor exemple, perquè tinc molta sort, però estic envoltat de gent que no té tanta sort. Que et premiïn per una professió que és la teva passió, i ho dic amb tota la humilitat del món, és la guinda d'un pastís que et sembla massa", ha dit en roda de premsa.

El gruix de la seva intervenció davant dels mitjans, però, l'ha centrat en la guerra a Gaza. Bardem ha denunciat el "càstig global" a què està sotmesa la població palestina, i ha criticat la "impunitat" del govern israelià.

L'actor ha fet una crida a la societat per deixar de ser "impassibles" (EFE/Javier Etxezarreta)

"Crec que el govern israelià és el més radical que ha tingut en la seva història. Està cometent crits contra la humanitat. Els atacs atroços i desapiadats de Hamas no justifiquen el càstig global i massiu que pateix la població palestina", ha clamat l'actor.

També ha demanat a les potències occidentals que es plantegin el seu suport "incondicional" a Israel, i ha fet una crida a la societat per deixar de ser "impassibles".

"Quan veiem crims en Drets Humans, crims com prohibir l'entrada d'aliments, d'aigua, de medicaments, d'electricitat... no podem ser impassibles. Ens estem dirigint a un lloc terrible, i hem d'alçar la veu perquè es posi fi a la impunitat i al suport incondicional", ha subratllat.

Contra l'autocensura

No és la primera vegada que l'actor espanyol es posiciona sobre qüestions polítiques i socials. De fet, durant la roda de premsa, ha fet al·lusió als atacs que ha rebut per expressar les seves idees, i ha carregat contra l'"autocensura" que, segons ell, s'imposen els professionals de la cultura.

"Amb l'autocensura guanyen aquells que consideren que els atacs frontals als qui denuncien abusos dels drets humans o socials estan legitimats. Com més retrocedim en això, més terreny donem a les persones que abusen d'aquells que fan la seva feina", ha afirmat.

L'actor espanyol, saludant els fans a l'hotel on s'allotgen els convidats de la 72a edició del Festival de Sant Sebastià (EFE/Javier Etxezarreta)

Bardem, que ja va ser premiat a Sant Sebastià amb la Conxa de Plata pel seu paper a "Días contados", també ha tingut paraules d'agraïment cap a la seva mare, la també actriu Pilar Bardem, que va morir el 2021.

"Una de les més grans i més boniques circumstàncies és haver nascut i haver sigut educat al si de la meva mare. La meva més gran condecoració és ser fill de Pilar Bardem", ha dit emocionat.  

Sobre els seus pròxims projectes, l'actor ha anunciat que protagonitzarà la pel·lícula "El ser querido", la darrera del director madrileny Rodrigo Sorogoyen. Compartirà cartell amb l'actriu mallorquina Victoria Luengo, i començarà a rodar-se al gener.

ARXIVAT A:
Cinema Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut