Barcelona s'ha quedat amb dos terços de les palmeres datileres que tenia
Barcelona s'ha quedat amb dos terços de les palmeres datileres que tenia (Josbel A. Tinoco)

Barcelona tala més de la meitat de palmeres revisades després de la mort d'una noia

La ciutat finalitza la revisió extraordinària de palmeres datileres amb la retirada de 708 exemplars per minimitzar qualsevol risc

Barcelona té 708 palmeres datileres menys. Són gairebé un terç de totes les que hi havia. L'Ajuntament ha decidit talar-les per evitar riscos després de la mort d'una noia al barri del Raval aquest agost per la caiguda d'un d'aquests arbres.

Els equips municipals han finalitzat la revisió extraordinària de les palmeres datileres. Durant aquests dos mesos n'han mirat un total de 1.363 palmeres, i 708 han anat a terra.

Ara queden a Barcelona 12.348 palmeres, de les quals 1.678 són de l'espècie datilera.

Quines s'han talat?

L'Ajuntament ha seguit els criteris de retirada d'exemplars que va introduir en el pla de risc de l'arbrat de Barcelona després de la mort de la noia.

Entre altres factors de risc, s'han talat les que fan més de 10 metres o estan plantades en ubicacions amb probabilitat de causar danys personals.

En l'anàlisi dels factors de risc dels arbres, els tècnics van examinar l'estípit --el fals tronc-- de les palmeres per detectar anomalies internes i van comprovar-ne l'oscil·lació davant d'episodis de vent fort.

Un tècnic de Parcs i Jardins revisa una palmera datilera
Un tècnic de Parcs i Jardins revisa una palmera datilera (ACN/Blanca Blay)

Una altra de les mesures que es va adoptar des de la mort de la noia és el reg sistemàtic. Per això, el consistori ha decidit mantenir-lo mentre duri la calor a través de la xarxa de reg o amb cisterna d'aigua freàtica.

La tala de palmeres suposa accelerar el pla la substitució de datileres a la ciutat, que es va iniciar l'any 2014, segons l'Ajuntament.

Paral·lelament, durant aquestes setmanes, els equips de Parcs i Jardins han atès 79 peticions de la ciutadania relacionades amb palmeres, majoritàriament relacionades amb la retirada de fulla seca.

Anar al contingut