L'ordinador Mare Nostrum en el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS)
El Barcelona Supercomputing Center és un dels que donen suport a la iniciativa (BSC-CNS)

Barcelona serà la primera ciutat del món amb diplomàcia científica i tecnològica

L'objectiu és convertir-se en un pol d'influència per afrontar problemes globals amb el coneixement científic i tecnològic

Xavier DuranActualitzat

Barcelona és la primera ciutat del món amb un pla d'acció de diplomàcia científica i tecnològica. El projecte, SciTech DiploHub, s'ha presentat aquest dimarts a la Pedrera.

El concepte de diplomàcia científica fa referència a la col·laboracions de base científica i tecnològica entre països i societats. L'objectiu és afrontar problemes globals com el canvi climàtic, l'edició genòmica, la crisi dels refugiats, la ciberseguretat o l'impacte de la intel·ligència artificial en la democràcia i els drets humans.

Durant l'acte s'ha llegit el "Manifest de Barcelona", que ja han signat més de 150 personalitats de prestigi del món de la ciència i la tecnologia, però també de les polítiques públiques, l'empresa i la diplomàcia.

El Manifest s'adreça, d'entrada "A tots aquells qui dibuixen el futur avui". I a continuació afirma que "La ciència ha esdevingut un instrument estratègic en l'àmbit de la diplomàcia i els afers internacionals". També destaca el paper de les ciutats, que "s'erigeixen com a nous epicentres de la innovació, transformant l'escena internacional i sobrepassant els límits dels estats-nació".

Estructura els seus objectius en cinc punts: consolidar Barcelona com a capital de la innovació, posicionar la ciutat com a actor geopolític influent i de confiança a través de la diplomàcia científica, promoure un diàleg robust i inclusiu entre la comunitat científica i diversos actors i la societat civil, impulsar una xarxa mundial de científics i tecnòlegs formats a Barcelona per fomentar la cooperació internacional i esdevenir un think tank de primer nivell on el coneixement científic i la innovació es posin al servei de les polítiques basades en l'evidència.

Ser una ciutat influent

La presentació ha anat a càrrec d'Alexis Roig, professor de la Universitat de Xangai i president de l'Institut Català de la Xina. i Roig, director executiu del projecte, és assessor governamental en diplomàcia científica per a ministeris de diversos països asiàtics i europeus. Roig ha destacat l'existència de "reptes que no existien fa una dècada" i de nous actors geopolítics, com "els gegants tecnològics, les ONGs, les universitats i institucions acadèmiques, les grans ciutats", que han esdevingut agents diplomàtics independents.

També ha remarcat la distinció entre ser una ciutat atractiva i una ciutat influent:

"Barcelona ha centrat la seva estratègia en l'atracció de talent, empreses, inversió estrangera, turisme... i sembla que ens en hem sortit prou bé. És hora, però, d'anar un pas més enllà i esdevenir un pol influent a nivell internacional, un soci fiable a l'hora de crear coneixement, emprendre projectes conjunts i abordar els grans reptes globals."

Dintre del pla d'acció hi ha l'objectiu d'unir consolats, organitzacions internacionals i l'ecosistema d'innovació local per a impulsar projectes conjunts i articular una xarxa mundial de científics i tecnòlegs formats a Barcelona i establerts a l'exterior.

També organitzarà a Barcelona la primera Universitat d'Estiu en diplomàcia científica i aspira a crear la creació de la figura de l'enviat científic, per treballar per a l'ecosistema d'innovació de Barcelona a les ciutats líders a nivell mundial.

Projectes inspiradors

Hi ha diversos projectes que han influït en l'elaboració d'aquest pla. Swisnexx és una xarxa suïssa que promou l'intercanvi internacional en educació, recerca i innovació. Per la seva banda, Dinamarca ha estat el primer país a nomenar un ambaixador tecnològic establert a Silicon Valley. I Singapur va crear el Cercle Diplomatic de Ciència i Tecnologia (S&TDC), que busca promoure les activitats en ciència, tecnologia i innovació amb membres de missions diplomàtiques i organitzacions internacionals establertes al país asiàtic.

A més dels signants que ho han fet a títol individual, la iniciativa compta amb el suport institucional de centres de recerca, organismes responsables de la promoció econòmica, empresarial i de la innovació, fundacions privades i organitzacions públiques.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologia
Anar al contingut