Barcelona

Barcelona pressiona la Generalitat per desplegar la Renda Garantida de Ciutadania

550 famílies deixaran de cobrar 480 euros mensuals de l'Ajuntament perquè acaba una prova pilot de renda bàsica

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona posa fi a la prova pilot de renda bàsica, un projecte europeu per veure si aquestes ajudes poden reduir els indicadors de pobresa. Mig miler de famílies cobraran aquest mes, per última vegada, els 480 euros mensuals que rebien de mitjana.

A la presentació de les conclusions provisionals, el govern municipal ha reclamat a la Generalitat "desplegar amb més intensitat la Renda Garantida de Ciutadania (RGC)", que es va aprovar fa dos anys.

"La implementació de la RGC compta en aquests moments amb unes 2.800 llars beneficiàries a la ciutat, pràcticament el mateix nombre que hi havia abans de la seva entrada en vigor, molt per sota del que s'esperava quan es va aprovar la llei i també molt per sota de la mitjana d'expedients per aturat de la resta de Catalunya"

El projecte pilot B-MINCOME s'ha desenvolupat, durant dos anys, en 10 barris de l'Eix Besòs. Hi han participat un total de 952 unitats familiars, 550 de les quals encara ara cobraven l'ajut. Ara es quedaran sense, com estava previst. La intenció és redirigir els participants cap als recursos més adients en cada cas.

 

La comissionada d'Acció Social Sonia Fuertes, la tinenta d'alcaldia d'Acció Social Laura Pérez i el director d'Innovació Social, Lluís Torrens (ACN)

 

Entre les conclusions, es constata que tenir ingressos mínims garantits augmenta el benestar i no s'aprecia un canvi significatiu en la recerca de feina. Això ha dit Laura Pérez, tinenta d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona:

"Es redueix la probabilitat de patir malalties mentals i hi ha un increment de satisfacció amb la vida"

Sònia Fuertes, comissionada d'Acció Social, Feminismes, LGTBI i Justícia Global de l'Ajuntament, creu que també pot ajudar a la integració d'algun dels afectats:

"Per primera vegada, es planteja què pot fer cap a la seva orientació professional i no està tan disposat a continuar erràticament agafant ocupacions de baixa qualitat, que possiblement dificulten després la seva vinculació a la comunitat"

 

Dones com a cap de família

El 84% de les famílies que han rebut ajudes tenen una dona com a titular i en total han sumat unes 3.700 persones. La renda ha variat en funció d'una estimació prèvia de cobertura de les necessitats bàsiques, d'habitatge i dels ingressos de què disposaven prèviament cada llar.

El projecte ha tingut un cost de gairebé 16 milions d'euros, 10,9 a càrrec de l'Ajuntament i 4,9 de la Unió Europea.

D'aquest pressupost total, la meitat s'ha destinat a finançar l'anomenat Suport Municipal d'Inclusió i 2,5 milions han anat a sufragar els plans d'ocupació que ha desenvolupat Barcelona Activa. Els diners concedits per la Unió Europea són per dissenyar i avaluar un programa internacional.

ARXIVAT A:
PobresaPobresa energètica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut