De botigues com aquesta, n'hi ha més d'una setantena al centre de Barcelona, segons el Gremi de Floristes (3Cat)

Barcelona frena les botigues cannàbiques i de fundes de mòbil i els salons d'ungles a Ciutat Vella

També s'han suspès les noves concessions per a tota mena d'activitats a la Rambla

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona suspèn les llicències per a l'establiment de noves botigues de productes cannàbics, d'accessoris de mòbils i salons d'ungles.

També ha suspès la concessió de noves llicències per a tota mena d'activitats permeses segons el pla d'usos vigent a la Rambla.

L'Ajuntament ho ha anunciat en un comunicat aquest divendres, i l'objectiu és "evitar el monocultiu" comercial enfocat estrictament al turisme. "Estem parlant d'activitats comercials que proliferen de forma desorbitada i empobreixen el comerç de proximitat", ha dit la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament, Laia Bonet.

Fins ara, aquestes activitats havien obert sota els epígrafs genèrics de floristeria, herboristeria, parafarmàcia, cigarretes electròniques o bé perfumeries, botigues de telefonia mòbil i accessoris i perruqueria i altres tractaments de bellesa

Noves classificacions suspeses

L'Ajuntament ha incorporat noves classificacions específiques a l'ordenança municipal per actualitzar la normativa i facilitar el control de les noves obertures comercials. En la mateixa publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), s'han suspès les concessions per a aquests nous epígrafs "amb l'objectiu de protegir el comerç de proximitat i diversificar l'activitat econòmica del districte de Ciutat Vella"

 

Manicura
La suspensió també afecta els establiments de manicura i pedicura (3Cat)

Aquesta suspensió té vigència per a un any prorrogable a un any més i així poder elaborar una nova normativa d'ordenació de les activitats comercials al districte. "La suspensió vol evitar que, mentre s'elaboren aquests treballs, no proliferin tipologies de negocis contraris als objectius del nou pla d'usos ni es donin noves obertures comercials en aquests àmbits", diu el comunicat.

El tinent d'alcalde i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha donat dades de la proliferació d'alguns d'aquests establiments. 

"En els darrers 4 anys han crescut al districte les sol·licituds de llicències un 77% per a floristes, ha augmentat un 38% les de mòbils i hi ha un 29% més de peticions per a llicències de perruqueries."  

No se sap quants d'aquests nous establiments responen als epígrafs reals, però dona idea d'un "creixement desorbitat que no ens podem permetre", ha dit Batlle. En total hi ha 156 floristeries, 386 botigues de telefonia i 396 perruqueries al districte.

L'any passat, el Gremi de Floristes de Catalunya denunciava la proliferació de botigues cannàbiques amb llicència comercial de floristeries. Van detectar que entre setanta i vuitanta botigues cannàbiques funcionaven amb l'epígraf fiscal de floristeria a Barcelona --unes 40 al Raval--, mentre que la xifra de floristeries reals és de 400.

 

Suspensió de totes les llicències a la Rambla

Totes les noves obertures comercials a la Rambla també queden suspeses. La Rambla afronta fins al 2027 el procés de transformació urbana que, segons el consistori, "ha d'anar en paral·lel a la renovació i estabilització de la seva oferta comercial, cultural i d'activitat d'oci".

"Cal obrir un procés per reflexionar sobre què volem a la Rambla. Això requereix temps i converses amb veïns. La suspensió ens permet que hi hagi temps", ha dit Bonet.

El pla aprovat el 2015 --el pla d'usos específic (pla especial d'establiments de concurrència pública, hostaleria i altres activitats de zona específica ZE-5B "Zona Rambla" de Barcelona)-- ja regula la implantació d'activitats per fomentar les botigues vinculades a les indústries culturals, a la restauració de qualitat, limitar la implantació de nou comerç alimentari i d'habitatges d'ús turístic i restringir les activitats hoteleres, de restauració i d'oci nocturn. 

"S'aborda aquesta suspensió de totes les llicències en el marc del procés de revisió periòdica per assegurar que es manté la qualitat i singularitat que caracteritzen el passeig."

Es paralitzen les llicències per obrir nous comerços a la Rambla (Europa Press/David Zorrakino)

Batlle ha recordat que dintre d'aquesta revisió del pla, la suspensió de llicències per a nous comerços no és la primera mesura, ja que fa poc es va regular l'obertura de nous supermercats. I ha advertit que "cada botiga d'aquestes que tanqui no podrà reobrir mentre fem el pla d'usos. I el pla d'usos anirà en la línia de restringir".

Menys permisos per a concerts i esdeveniments a la Fira

L'Ajuntament també ha arribat a un acord amb la Fira de Barcelona de no concedir més permisos per a concerts o espectacles musicals de gran format a la plaça de l'Univers que no estiguin vinculats a esdeveniments culturals. La plaça de l'Univers és un espai que forma part del recinte firal de Montjuïc que genera queixes dels veïns pel soroll

Tot i això, el Sónar de Dia o l'Oktoberfest s'hi continuaran fent fins al 2026, quan han de començar les obres per transformar el recinte de la Fira. 

L'Ajuntament també allunya de l'avinguda de Maria Cristina altres activitats multitudinàries, com el Pride i la marató. Però la Cursa de la Dona i la Jean Bouin s'hi mantindran.

Milers de dones han omplert l
Milers de dones omplen l'avinguda de Maria Cristina en la sortida de la Cursa de la Dona (EFE/Alejandro García)

 

ARXIVAT A:
ComerçAjuntament de Barcelona
Anar al contingut