Agents de la Guàrdia Urbana i bombers amb la palmera caiguda que va matar una noia, el 3 d'agost, al barri del Raval de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Barcelona indemnitza amb 240.000 euros la família de la noia morta per la caiguda d'una palmera

La palmera es va trencar per la meitat i va caure a sobre de la noia, un cas que va fer revisar els criteris amb què s'avaluava el risc que suposaven aquests arbres

L'Ajuntament de Barcelona ha pagat una indemnització a la família de la noia de 20 anys que va morir a principis d'agost per la caiguda d'una palmera a Ciutat Vella.

Ha estat una indemnització de 240.000 euros pactada aquest juny entre els advocats de la família i els de l'asseguradora, i ja ha estat abonada.

Ho han explicat fonts de l'Ajuntament a l'agència Europa Press, que han afegit que la via penal d'aquest cas està esgotada perquè el jutge l'ha tornat a arxivar.


La palmera l'havien revisada pocs mesos abans

L'accident va passar el 3 d'agost, quan una palmera datilera de la plaça d'Emili Vendrell del barri del Raval es va trencar per la meitat i va caure al carrer Joaquín Costa a sobre de la noia, que en aquell moment era just a sota.

Llavors l'Ajuntament va dir que l'estat de la palmera s'havia revisat pocs mesos abans, a mitjans de març, després que un veí se n'hagués queixat, però que els tècnics municipals no hi havien detectat cap deficiència.

La caiguda d'aquella palmera va fer que es revisessin els criteris que s'havien aplicat fins llavors per avaluar els riscos que comportava la presència d'aquests arbres als carrers de la ciutat.

El regateig de l
La palmera datilera va caure al carrer Joaquín Costa (Europa Press / David Zorrakino)


Rebaixen "el llistó de tolerància"

En concret els tècnics van apuntar com a causes possibles l'estrès hídric per la sequera, l'estretament de la part alta i la presència de nius de cotorres, tot i que no semblava que haguessin pogut provocar el trencament.

Llavors es va decidir rebaixar el "llistó de tolerància", i pocs dies després ja n'havien revisat un centenar i n'havien tallat 8, i a mitjans d'octubre s'havien revisat totes les que hi havia a Barcelona i se n'havien tallat la meitat, més de 700

Pel que fa a les actuacions judicials, al setembre el jutge va desestimar obrir la via penal i va optar per la via contenciosa administrativa, però a mitjans de febrer l'Audiència de Barcelona va reobrir la via penal a instàncies de la família, que volia que algú assumís la responsabilitat de la caiguda de l'arbre.

Un tècnic de Parcs i Jardins revisa una palmera datilera
Un tècnic de Parcs i Jardins revisa una palmera datilera (ACN/Blanca Blay)
Anar al contingut