Superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona
Superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona

Barcelona, Capital Europea de la Democràcia fins al 2024

La capital del país ha estat la candidatura més votada entre 13 ciutats europees per projectes com Decidim i les superilles

Actualitzat

Barcelona he estat escollida Capital Europea de la Democràcia 2023-2024, per The Innovation in Politics Institut GmbH, una organització europea que té com a objectiu promoure la innovació democràtica i l'enfortiment democràtic a Europa i a nivell internacional. La candidatura de Barcelona ha estat la més votada de 13 ciutats europees. 

Més de 2.500 ciutadans membres dels estats que formen el Consell d'Europa han valorat, entre el 2 i el 15 de gener, els projectes presentats per les tres ciutats finalistes, de les 13 presentades: Barcelona, Braga i Brussel·les. 


Les Superilles i la plataforma Decidim, claus en la votació

La plataforma Decidim i el procés participatiu de les Superilles han estat clau a l'hora de valorar Barcelona per part del jurat, format per ciutadania europea i per persones expertes de diferents àmbits.

La plataforma Decidim es va posar en marxa el 2016 i s'ha implementat a diferents ciutats del món. Pel que fa a les Superilles, el jurat l'ha considerat un projecte innovador per  transformar la ciutat, ja que ha comptat amb la participació dels ciutadans per pensar i dissenyar espais urbanístics de Barclona. 

Així mateix, Barcelona també ha estat ben puntuada per les assemblees ciutadanes deliberatives, com el Fòrum Jove i l'Assemblea del Clima, així com pels pressupostos participatius. En aquest sentit, més de 70.000 persones van contribuir a l'hora de decidir com s'havien de distribuir 30 milions d'euros en els diferents districtes de la ciutat.

 

Activitats a partir del setembre per celebrar la capitalitat

Barcelona organitzarà un programa d'activitats i diferents esdeveniments a partir del pròxim setembre i fins a l'agost del 2024, en col·laboració amb diferents organitzacions ciutadanes europees. Es posarà el focus en l'enfortiment de la democràcia a Europa, sobretot tenint en compte el discurs creixent d'odi i autoritarisme. 

The Innotvation in Politics Institut GmbH compta amb el suport del Consell d'Europa i de la Comissió Europea, i d'actors europeus que busquen aprofundir en la democràcia com són Democratic Society, RSA, German Marshall Foundation.

L'organització ha comunicat la decisió al consistori aquest dimecres en un acte a l'Ajuntament de Barcelona, on els ha rebut l'alcaldessa, Ada Colau, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra. També s'ha emès un vídeo amb la participació de Marija Pejcinovic Buric, secretària general del Consell d'Europa.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaConsell d'Europa
Anar al contingut