A l'octubre es licitarà la cobertura del tram que va entre l'avinguda del Jordà i l'avinguda de Vallcarca
A l'octubre es licitarà la cobertura del tram que va entre l'avinguda del Jordà i l'avinguda de Vallcarca

Barcelona avança per cobrir la ronda de Dalt: el següent tram, de Vall d'Hebron a Vallcarca

Tots els grups municipals excepte Vox escenifiquen un pacte per seguir treballant en el cobriment de la via al districte d'Horta-Guinardó

Actualitzat

Barcelona avança en el cobriment de la ronda de Dalt al seu pas pel districte d'Horta-Guinardó. Un cop ja s'ha completat la primera fase, entre el Mercat de la Vall d'Hebron i l'institut de la Vall d'Hebron, ara es posarà fil a l'agulla a la segona: entre l'avinguda del Jordà -on hi ha la parada de metro de la Vall d'Hebron- i l'avinguda de Vallcarca, ja al districte de Gràcia.

Aquest projecte de cobriment ja va quedar enllestit en el mandat anterior, liderat per Ada Colau, i l'actual govern municipal de Jaume Collboni el portarà a licitació aquest mes d'octubre.


Pacte municipal per cobrir més trams

Així doncs, si no hi ha cap entrebanc, es preveu que les obres de la segona fase comencin en els pròxims mesos. Ara bé, el que encara no està decidit és què es farà sobre la zona que quedarà coberta. Això s'estudiarà en una nova comissió en què participaran membres del govern municipal, de l'oposició i també dels moviments veïnals de la zona.

Serà aquest mateix grup de treball -anomenat comissió del pacte per a la transformació de la ronda de Dalt i el seu entorn- el que debati el futur cobriment de la tercera i la quarta fase: entre l'avinguda del Jordà i el carrer de la Granja Vella, i entre Granja Vella i carrer de l'Harmonia.

Es tracta d'uns trams més complicats de cobrir, sobretot la fase 4, ja que la ronda allà no va en trinxera, sinó que és al mateix nivell dels carrers del costat.

El tram entre el carrer de la Granja Vella i el carrer de l'Harmonia és més difícil de cobrir perquè la ronda no hi passa en trinxera

Per assegurar que els canvis polítics a l'Ajuntament no aturaran el cobriment d'aquesta via, aquest divendres s'ha presentat el pacte per la ronda de Dalt, en què hi són tots els grups municipals excepte Vox.

 

"Deute històric" amb Horta-Guinardó

Els veïns de la zona entomen l'anunci de la comissió amb "satisfacció", però alhora amb un "cert escepticisme", tal com ha manifestat el president de l'Associació de Veïns de Montbau, Antonio Mateo. 

De fet, pel que fa al tram que ja s'ha cobert, el de la Vall d'Hebron, Mateo ha recordat que han estat "8 anys per 180 metres de cobriment", i ha afegit: "Amb aquests números, trigaríem uns 100 anys a solucionar el problema".

I és que la cobertura de la ronda de Dalt és un "deute històric" amb els veïns d'Horta-Guinardó, ha afegit Mateo, que ha recordat que el tram de Sarrià-Sant Gervasi de la ronda ja "va néixer cobert", i a Nou Barris, als 90, es va cobrir en un 75%. 

Foto de família del pacte per la ronda de Dalt, amb representants de tots els grups municipals menys Vox i de líders veïnals (ACN / Norma Vidal)

Per la seva part, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat el pacte de ciutat al voltant de la ronda de Dalt i ha assenyalat: 

"Són obres de gran transformació urbana que requereixen un gran consens polític perquè han de sobreviure a la fórmula política que estigui governant en cada cas."

Des de Junts, Xavier Trias ha demanat "valentia" i "prendre decisions clares" sobre què es farà un cop coberta la ronda, ja que, ha dit, "aquí pot néixer el parc verd més important de tot Barcelona". 

Janet Sanz, de Barcelona en Comú, ha assenyalat la importància de consensuar la millor opció "que es pugui executar al més aviat possible". 

Pel que fa a ERC, Jordi Coronas ha lamentat: "La ronda de Dalt és una cicatriu que supura a Horta-Guinardó", perquè ja fa dècades que els "veïns i veïnes pateixen aïllament entre barris i pol·lució".

Des del PP, Daniel Sirera ha demanat que el projecte tiri endavant i que s'acabi d'una vegada per totes. 

 

ARXIVAT A:
Urbanisme
Anar al contingut