Un grup de fidels, aquest dilluns, fent el bany ritual a les aigües del riu Yamuna, a Nova Delhi (Reuters/Anushree Fadnavis)
Índia

Banys sagrats i pregàries enmig d'escuma tòxica al riu Yamuna de Nova Delhi

Els fidels hi celebren el Chhath Puja en honor del déu solar Súrya, malgrat la contaminació industrial i les aigües residuals no tractades

RedaccióActualitzat

A Nova Delhi, la capital de l'Índia, aquests dies, els hindús celebren el festival religiós conegut com a Chhath Puja, dedicat al deu solar Súrya.

Una part d'aquest festival inclou fer dejuni i ofrenes d'alguns aliments i begudes que es prenen després de les pregàries.

També fer banys i pregàries al riu per mostrar a Súrya agraïment per haver concedit les bondats de la vida a la terra i alhora per demanar que es compleixin desitjos.

El Chhath Puja se celebra a l'octubre o al novembre, durant quatre dies, sobretot al nord-est, als estats de Bihar, Jharkhand i Uttar Pradesh, a tocar del qual hi ha el Territori de la Capital Nacional.

I el riu Yamuna, a la riba del qual està situada Nova Delhi, és un dels llocs on aquests dies es poden veure fidels que fan els rituals, aparentment indiferents a l'escuma tòxica que sura sobre l'aigua.

Una noia amb mig cos cobert per escuma tòxica (Reuters/Anushree Fadnavis)
Un grup de noies celebren el Chhath Puja en l'aigua contaminada (Reuters/Anushree Fadnavis)
Un nen juga amb l'escuma procedent dels vessaments industrials (Reuters/Anushree Fadnavis)
Els hindús de Delhi diuen que no tenen "gaires opcions" per celebrar el Chhath Puja (Reuters/Anushree Fadnavis)
La contaminació del riu Yamuna no atura els fidels que aquests dies celebren el Chhath Puja (Reuters/Anushree Fadnavis)


Contaminació industrial

Activistes en defensa del medi ambient denuncien que la contaminació del Yamuna està causada per l'arribada al riu d'aigües residuals no tractades i pels vessaments il·legals de la indústria del denim, sovint des de factories clandestines establertes en àrees residencials de la ciutat.

Els fidels que volen celebrar el Chhath Puja són conscients que "l'aigua està extremadament bruta, però no tenim gaires opcions" perquè "el ritual consisteix a prendre un bany dins l'aigua i, per tant, hem de venir aquí a banyar-nos", explica Gunjan Devi a l'agència Reuters.

Un grup de noies fan el ritual entre l'escuma que sura a l'aigua del Yamuna (Reuters/Anushree Fadnavis)

Des de la Junta de Subministrament d'Aigua de Nova Delhi, mentrestant, s'acusa els residus industrials i els contaminants no tractats procedents dels estats veïns de Haryana i Uttar Pradesh de l'empitjorament de la contaminació del Yamuna.

El tram més contaminat del Yamuna són els 22 quilòmetres que transcorren per Nova Delhi, que concentren el 76% de tota la contaminació del riu. Les concentracions mitjanes d'amoníac multipliquen per sis els nivells permesos.

ARXIVAT A:
ReligióL'Índia
Anar al contingut