Vladímir Putin a l'estadi de Moscou
Putin assegura que Rússia ha intervingut a Ucraïna per defensar-se de les "amenaces" dels Estats Units

Bany de masses de Putin en un estadi de Moscou en l'aniversari de l'annexió de Crimea

Un macroconcert amb unes 200.000 persones per commemorar els vuit anys de l'efemèride i exaltar el patriotisme rus en plena invasió a Ucraïna

RedaccióActualitzat

S'han complert vuit anys des que Rússia va annexionar el territori de Crimea i l'exaltació patriòtica a Rússia assoleix cotes molt altes.

Vladímir Putin ha volgut celebrar aquesta efemèride amb un macroconcert a l'estadi olímpic de Moscou i, fins i tot quan l'han anunciat per megafonia, el president ha estat ovacionat com si es tractés d'una estrella del rock.

Banderes onejants i càntics de "Rússia, Rússia!" han acompanyat l'escena. Milers de persones han omplert el recinte de l'estadi Lujnikí, amb capacitat per a més de 80.000 espectadors, i moltes han seguit l'acte des de l'exterior. Segons dades del Ministeri de l'Interior, s'hi haurien aplegat més de 200.000 persones.

En el seu discurs, Vladímir Putin ha insistit a justificar la invasió d'Ucraïna, o més aviat el que anomena "l'operació militar especial" per "desnazificar" el país. Mentre parlava, s'ha acompanyat d'eslògans com "Per un món sense nazisme".

El president rus ha fet afirmacions en la línia dels últims dies i ha tornat a assegurar que el conflicte segueix el pla concebut pel Kremlin:

"Sabem el que hem de fer, com fer-ho i amb quin cost. I complirem absolutament tots els nostres plans."

Vladímir Putin durant la seva intervenció a l'acte commemoratiu de l'annexió de Crimea (Reuters/ Vladimir Astapkovich)


El president rus ha declarat que la invasió és necessària perquè els Estats Units estaven utilitzant Ucraïna per amenaçar Rússia. Afirma que el seu país s'ha hagut de defensar davant del "genocidi" de les persones russoparlants que estan vivint a Ucraïna.


Un tall atribuït a problemes tècnics

La intervenció de Putin s'estava emetent en directe per la televisió russa, però el senyal s'ha tallat de manera sobtada. El programa especial ha donat pas a la interpretació de diverses cançons patriòtiques que haurien estat gravades anteriorment.

De manera inesperada, s'ha pogut sentir el cantant Oleg Gazmánov pronunciant les paraules "Endavant, Rússia!". El tall s'ha atribuït a problemes tècnics. El presentador de l'acte ha assegurat que Putin ja havia acabat el discurs i que havia abandonat l'escenari.

Aquest és el moment en què s'ha tallat l'emissió:

 

L'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, també ha intervingut en l'esdeveniment, en què han participat la reconeguda periodista de la televisió estatal Margarita Simonian i la portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors, Maria Zakhàrova, entre d'altres.

Alguns mitjans, com la BBC, asseguren que hi ha funcionaris del Kremlin que haurien estat obligats a assistir-hi. 

L'estadi Lujnikí de Moscou s'ha omplert de banderes russes (Reuters/Vladímir Astapkovitx)

Putin ja fa temps que utilitza com a pretext aquest aniversari per posar de relleu l'amor a la pàtria. De fet, avui les escoles russes també han dedicat temps a parlar-ne a classe.

L'exèrcit rus ha utilitzat les bases que té a Crimea per controlar poblacions de la costa sud d'Ucraïna durant la invasió, que ja fa tres setmanes que dura i ja ha deixat milers de víctimes i milions de desplaçats.


 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut