Alec Baldwin diu que no va prémer el gallet: "Algú n'és responsable, però jo no"
L'actor Alec Baldwin en una imatge anterior al tràgic rodatge (Carlo Allegri/Reuters)

Baldwin, acusat d'homicidi involuntari per la mort d'Halyna Hutchins al rodatge de "Rust"

La fiscalia de Nou Mèxic fa la mateixa acusació a l'encarregada de seguretat, i invalida l'acord amb la família de la directora de fotografia que va morir d'un tret

RedaccióActualitzat

L'actor i productor nord-americà Alec Baldwin serà processat per homicidi involuntari per la mort de la directora de fotografia Halyna Hutchins durant el rodatge de la pel·lícula "Rust" l'octubre del 2021.

Ho ha anunciat aquest dijous la fiscalia de l'estat de Nou Mèxic, que acusa del mateix delicte l'encarregada de seguretat del rodatge, Hannah Gutierrez Reed.

Un tercer acusat, David Halls, l'ajudant de direcció que va donar l'arma a Baldwin, ha acordat amb la Fiscalia que el processin per un delicte menor, ús negligent d'una arma mortal.


"Hi ha proves suficients per presentar càrrecs"

Ho ha decidit la fiscal de districte Mary Carmack-Altwies, que ha afirmat que és la seva responsabilitat que "ningú estigui per sobre de la llei":

"Després d'una revisió exhaustiva de les proves i de les lleis de l'estat de Nou Mèxic, he determinat que hi ha proves suficients per presentar càrrecs penals contra Alec Baldwin i altres membres de l'equip de filmació de "Rust"."

Vetlla d'homenatge a la directora de fotografia Halyna Hutchins a Nou Mèxic
Vetlla d'homenatge a la directora de fotografia Halyna Hutchins a Nou Mèxic (Reuters/Kevin Mohatt)

Malgrat l'acord amb la família, no evitarà el judici

Baldwin va arribar l'octubre a un acord extrajudicial amb la família de Hutchins perquè retiressin la demanda civil que li havien posat, però, amb la decisió de la fiscalia, això no li evitarà haver d'enfrontar-se amb un judici.

El desembre Baldwin va demandar Gutierrez, Halls i dos responsables d'atrezzo, als quals feia únics responsables del tret que va matar Hutchins, i dient que ell també n'era una víctima.

L'acord amb la família convertia el vidu de la directora de fotografia morta en productor executiu de la pel·lícula, cosa que significava que rebria part dels beneficis que aconsegueixi.

Malgrat això, Brian Panish, advocat de Hutchins, ha celebrat ara la decisió de la Fiscalia, ha dit que coincideix amb les conclusions de la seva pròpia investigació i ha afegit que donen ple suport a la Fiscalia.

Per la seva banda, l'advocat de Baldwin, Luke Nikas, ha assegurat que l'acusació per homicidi involuntari "distorsiona la tràgica mort d'Halyna Hutchins i representa un terrible error judicial".

Un rodatge amb un tret i dues víctimes

L'accident va passar a finals d'octubre del 2021 a prop de la ciutat de Santa Fe, a Nou Mèxic, durant el rodatge de la pel·lícula "Rust", que Baldwin protagonitzava i de la qual també era el productor, cosa que el convertia en el màxim responsable.

L'actor va disparar un tret amb una pistola suposadament d'atrezzo, però de la qual va sortir una bala real que va impactar al pit de Hutchins, i també a l'espatlla del director, Joel Souza.

L'accident va passar al ranxo Creek, a prop de Santa Fe, a Nou Mèxic (Reuters/Kob TV News)

Hutchins va morir i Souza va sobreviure, i en un primer moment es va investigar com un fet accidental, però els dies següents es van anar coneixent detalls de la manca de seguretat del rodatge.

En aquest sentit, la investigació policial va trobar al set de rodatge bales falses i també bales reals, i es va especular que membres de l'equip les feien servir per fer pràctiques de tir.

Baldwin va negar haver disparat la pistola

Dos mesos després, en una entrevista a la cadena ABC, Baldwin va assegurar que ell no va arribar a prémer el gallet de la pistola, cosa que implicava que s'havia disparat sola.

El febrer de 2022 la família de Hutchins va posar la demanda civil contra Baldwin, i a l'agost una investigació de l'FBI va concloure que la pistola funcionava bé i que s'havia d'haver premut el gallet per disparar-la, contradient l'actor.

A l'estat de Nou Mèxic l'homicidi involuntari, que és l'acusació a què s'enfronten Baldwin i Gutierrez, està penat amb un màxim de 18 mesos de presó i 5.000 dòlars de multa.

Alec Baldwin, durant el rodatge de 'Rust'
Alec Baldwin, durant el rodatge de "Rust" (Europa Press)
ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut