Baixa per regles doloroses i permís abans del part, a l'esborrany de la llei d'avortament
La nova llei de l'avortament permetrà a les menors de 16 i 17 anys avortar sense el consentiment dels pares (iStock/Rawpixel)

Baixa per regles doloroses i permís abans del part, a l'esborrany de la llei d'avortament

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, confia que el text de la nova llei s'aprovarà dimarts que ve al Consell de Ministres

Actualitzat

Si tot va segons el previst, es presentarà al Consell de Ministres de dimarts que ve l'esborrany de la nova llei de l'avortament, que revoca les limitacions aplicades pel govern del PP i inclouria novetats com eliminar l'IVA de tampons i compreses, un permís retribuït al final de l'embaràs o baixes laborals per a les dones amb regles doloroses.

La nova llei de l'avortament permetrà a les menors de 16 i 17 anys avortar sense el consentiment dels pares, segons l'esborrany del text. També eliminarà els tres dies de reflexió obligatoris abans d'avortar, un requisit que havia introduït el Partit Popular el 2015, en revisió de la llei del govern de Rodríguez Zapatero el 2010. 

Irene Montero, ministra d'Igualtat, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Garantir l'avortament en hospitals públics

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha declarat que es vol assegurar que l'avortament voluntari estarà garantit a tots els hospitals públics, que només en casos excepcionals es practicaran en clíniques privades acreditades. Una mesura per evitar el que passa ara en algunes comunitats on les dones han de fer quilòmetres per poder exercir el dret a l'avortament.

Els hospitals públics hauran de tenir prou personal per practicar els avortaments, un cop descartats els metges que s'acullin a l'objecció de consciència, que quedarà regulada per aquesta llei. Montero va avançar que es prendria com a referència la llei de l'eutanàsia per crear un registre de professionals objectors de consciència.

A més, s'atorga a la dona el dret de decidir el mètode amb què vol interrompre la gestació. Ara, i si l'embaràs no és de risc, la majoria de vegades es fa amb medicació i a casa, on la dona afronta tot el procés.

El Ministeri d'Igualtat fa mesos que treballa el text de la llei que inclou mesures que són competència d'altres ministeris com el de Sanitat, Justícia, i Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

La ministra assegura que el text de la nova llei està en la seva fase final, però s'hi preveuen mesures que encara s'estan debatent com ara eliminar l'IVA de les compreses i els tampons i crear permisos de baixes laborals per a les dones que tenen regles doloroses.

Montero defensa mesures que, a més de millorar l'atenció de la salut sexual i reproductiva de les dones, serveixin per prevenir i erradicar la violència ginecobstètrica.

Permís per regles doloroses

Dins aquesta reforma es preveu baixa laboral perquè les dones que pateixen dolors menstruals severs puguin quedar-se a casa o flexibilitzar la jornada laboral. S'establiria un permís de tres dies al mes, prorrogables a dos més


Baixa retribuïda al final embaràs

Una altra mesura és que les dones embarassades tinguin dret, a partir de la setmana 36 de gestació i fins que donin a llum, a un permís retribuït i universal per protegir la salut materna. Un permís independent de la baixa maternal que es reconeix després del naixement del nadó. A més 
l'esborrany preveu la incapacitat temporal derivada de complicacions en casos d'avortament.

Un metge fa una ecografia a una dona
Es contempla un permís retribuït a partir de la setmana 36 d'embaràs (CCMA)

IVA 0% per a articles d'higiene íntima

Un altre objectiu és la supressió de l'IVA als productes de salut menstrual i d'higiene femenina, de primera necessitat per a la majoria de dones, que, segons la ministra, "segueixin sent enormement costosos" i que ara suporten un 10% de l'impost.

L'esborrany de la llei estableix en aquest sentit en una disposició addicional l'aplicació del tipus del 0% de l'IVA a compreses, tampons i també bolquers per a nadons i altres articles per a la incontinència. 
Tot i això, segons fonts del Ministeri d'Hisenda, la mesura encara no s'ha discutit a l'executiu.

La llei, d'altra banda, preveu que els centres educatius estiguin obligats a proporcionar productes per a la menstruació gratuïts.

Ventres de lloguer

La llei proposa considerar com un tipus de violència contra la dona la subrogació de l'embaràs en ventres de lloguer.

En aquest sentit, l'esborrany de la llei planteja que els tribunals espanyols puguin perseguir judicialment qui recorri als ventres de lloguer a l'estranger per tenir un fill, una pràctica que ja està prohibida a Espanya. Això no s'aplicaria a les dones gestants "que es puguin veure incloses en el seu àmbit subjectiu".

Segons ha admès la ministra de Sanitat, Carolina Darias, el text no s'ha tancat. "Estem treballant-hi i quan conclogui la feina en donarem els detalls", ha dit Darias al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. D'altra banda, fonts del Ministeri de Justícia han dit a EFE que no hi han participat.

De tota manera la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que impulsa la reforma de la llei de l'avortament, confia que el text estarà llest per ser aprovat en primera lectura dimarts que ve al Consell de Ministres. Un cop passi aquest tràmit, el projecte de llei haurà de ser debatut al Congrés.

 

ARXIVAT A:
SalutFeminismeAvortament Drets laboralsGovern espanyol
Anar al contingut