Baixa la pressió a urgències i ja es programen visites al marge del coronavirus

L'ocupació a les UCI per pacients amb Covid-19 és encara del 80%

Mònica Bertran / Oriol EsteveActualitzat

A les urgències dels hospitals catalans han baixat el nombre d'ingressos per Covid-19, que van arribar a ser el 90%. I comencen a reprendre l'activitat programada, però a poc a poc.

De fet, les UCI de tot Catalunya estan, segons Salut, al 80%, i un possible repunt de casos la setmana vinent, per la tornada gradual a la feina d'aquesta setmana, seria difícil de gestionar. Un equip de TV3 ho ha comprovat a l'Hospital de Bellvitge.

Pierre Malchair, coordinador d'Urgències, quina és la situació ara mateix.

"És cert que ara hi ha una certa tranquil·litat en els serveis d'urgències. Tenim, fins i tot, la capacitat d'ingressar pacients en plantes convencionals. Si passegem per urgències, dona una aparent sensació de tranquil·litat. Però és una tranquil·litat que no és real. Primer perquè hi ha un risc de rebrot molt important i perquè, per als pacients greus, a les UCI, la situació és molt més complicada."

La seva experiència anterior a Metges sense Fronteres l'ha ajudat en aquesta situació excepcional.

"Tinc una sensació cada dia, cada matí, cada migdia i cada nit d'estar en una missió de Metges sense Fronteres. Faig exactament el mateix quan vaig a un terratrèmol, a un huracà, a una guerra, a una situació de catàstrofe natural. Sensació d'haver de córrer, sensació d'haver de prendre decisions molt de pressa, és una sensació d'urgència permanent."

Lluny dels passadissos d'Urgències, les decisions per adaptar l'hospital a una situació que canvia cada dia es prenen al comitè de crisi que es reuneix diàriament des del 10 de març. Es repassen les dades d'ingressos, altes, ocupació de les UCI, necessitats de material. I s'actua segons l'escenari de cada moment.

Cristina Capdevila és la directora de l'hospital i constata que la situació ha anat canviant.

"La fotografia d'ara és que, realment, les urgències han baixat, s'estan normalitzant. Hi va haver un moment que el 90% de les urgències només eren Covid, ara ja no és així i, a més, als ingressos ja tenim més pacients no Covid que Covid. Ja hem començat a fer activitat programada."

 

Un pacient és atès a urgències a l'Hospital de Bellvitge
Un pacient és atès a urgències a l'Hospital de Bellvitge

Però, tot i que més a poc a poc, els pacients continuen arribant. El més important és separar ràpidament els pacients amb Covid-19 de la resta, per evitar contagis entre malalts. El personal d'infermeria està treballant en unes condicions en què no havia treballat mai, com explica Ramon Vilanova, supervisor d'Urgències.

"Només pel fet d'estar tots amb les mascaretes, els epis, haver de separar els pacients, els circuits nous, adequar tot l'hospital al Covid, i les UCI que hem hagut d'obrir, és una situació molt excepcional."

 

Als pacients que poden tenir Covid-19 i estan estables, se'ls fa una radiografia que immediatament valora un metge. Si és necessari, se'ls fa una extracció per fer-los la prova.

En Silvano és un pacient que s'està ingressat.

"Tinc una tos seca que no dormo gens a la nit. D'ànims, després que no he descansat aquests dies, tinc el cos com si m'haguessin donat una pallissa."

Ramon Vilanova ha vist molts ingressos per coronavirus.

"Arriben molt espantats. Veuen tot el que passa, desconeixen molt la situació, estan sols i es troben molt desprotegits."

Tot el circuit dura com a màxim set minuts i permet decidir quin és el millor lloc per tractar el pacient. En aquest moment, no hi ha problema per trobar llits d'ingrés, però Cristina Capdevila assegura que tot està preparat per si la situació torna a canviar.

"Pensem que ara seria temerari desmuntar tot el que teníem muntat. La capacitat que tenim continua sent la mateixa i no la pensem desmuntar fins que veiem què passa perquè ningú no descarta una segona onada. S'ha de ser prudent."

El cert és que aquest dijous, com explica la directora de Bellvitge, han ingressat 36 pacients, 13 amb Covid-19 i 23 sense coronavirus. Això els està permetent començar a fer activitat programada tant a l'àrea ambulatòria, com a la quirúrgica, sobretot oncològica, "que havíem hagut que demorar més del desitjable".

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut