Una dona amb vel islàmic al metro
Una dona amb vel islàmic al metro (Pexels/Keira Burton)

Aval europeu a prohibir el vel islàmic a la feina només si es veten també altres símbols

El Tribunal de Justícia de la UE dictamina que l'empresa haurà de restringir qualsevol element religiós o polític que sigui visible

Elisenda Rovira Olivé

I. X., una dona alemanya, és cuidadora d'infants amb necessitats especials i portava posat el mocador islàmic a la feina. L'empresa per la qual treballa li va demanar que se'l traiés, perquè considerava que anava en contra de la seva política de neutralitat cap a famílies i criatures.

Ella s'hi va negar i l'empresa la va suspendre temporalment de les seves tasques i li va fer un advertiment. Primer la van transferir a un altre lloc de treball on podia dur el mocador i després la van enviar a casa i li van indicar que anés a la feina sense "símbols notoris o grans" de cap tipus de creença.

El seu cas se suma al d'una altra dona també alemanya. Totes dues van recórrer a la justícia del seu país perquè les empreses on treballaven els prohibien portar el mocador islàmic a la feina.

Els dos tribunals alemanys van demanar orientació al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.


Vetar tot tipus de símbols

Ara, Luxemburg ha resolt que les companyies poden prohibir el vel, però sempre que restringeixin també qualsevol altre símbol de creences polítiques, filosòfiques o religioses visible.

 

A més, no es podran prohibir només aquells elements més grans o evidents, sinó que els hauran de vetar tots, per evitar discriminacions dels treballadors.

L'alt tribunal sentencia que, tenint en compte que alguns corrents religiosos imposen certes indumentàries, restringir només els símbols grans podria comportar un tractament menys favorable a alguns treballadors per motius de creences i això seria discriminatori.

A més, les empreses hauran de justificar una "necessitat genuïna" per vetar aquests símbols, com el respecte als drets d'usuaris o clients, o bé evitar conflicte socials.

La resolució europea cita específicament que, en el marc de l'educació, s'hauran de respectar els desitjos dels pares si volen que les persones que eduquin els seus fills no manifestin religió ni creences en contacte amb els infants.


Un precedent similar

Dos casos a Bèlgica i França també sobre el vel islàmic ja van portar el Tribunal de Justícia de la UE a dictaminar l'any 2017 que es poden prohibir símbols religiosos a la feina.

 

La justícia avalava llavors la prohibició si la mesura responia a una política de "neutralitat religiosa i de conviccions" que l'empresari aplica a tots els seus treballadors.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea aborda qüestions que li consulten tribunals dels estats membres en referència a la llei de la Unió Europea, però no resol casos concrets. Són els tribunals de cada país els que decideixen en quines ocasions s'han d'aplicar les resolucions de Luxemburg.

ARXIVAT A:
IslamDrets laboralsUnió Europea
Anar al contingut