L'estudi s'ha fet en 700.000 dones d'entre 50 i 69 anys
L'estudi s'ha fet en 700.000 dones d'entre 50 i 69 anys (iStock)

Augmenten la supervivència en el càncer de mama més agressiu amb immunoteràpia

Un estudi liderat per l'International Breast Cancer Center de Barcelona mostra que la combinació de pembrolizumab, un fàrmac ja utilitzat en altres càncers, amb quimioteràpia és efectiu en casos amb mal pronòstic

Xavier DuranActualitzat

Una combinació d'immunoteràpia i quimioteràpia ha estat capaç d'augmentar de forma important la supervivència de dones amb càncer de mama triple negatiu, un dels més agressius i amb pitjor pronòstic.

L'assaig clínic en fase 3 s'ha fet a 209 centres de 29 països i l'ha liderat l'International Breast Cancer Center de Barcelona (IBCC), que dirigeix el doctor Javier Cortés. Els resultats s'han publicat al New England Journal of Medicine

Contra el càncer de mama triple negatiu s'utilitzen tractaments que, per les característiques d'aquest càncer, no solen ser, en general, molt efectius per reduir el tumor o per augmentar la supervivència.

Per això s'estan estudiant noves estratègies i una és la immunoteràpia, aplicada amb èxit a altres tipus de càncer. Consisteix a estimular el sistema immunitari de l'organisme perquè ell mateix respongui al tumor. I en aquest cas, combinant pembrolizumab, un fàrmac per immunoteràpia, amb la quimioteràpia habitual s'han aconseguit resultats molt destacats, com explica el doctor Cortés:

"Hem demostrat per primera vegada que la immunoteràpia, en combinació amb la quimioteràpia, millora de forma molt important no només el control de la malaltia, sinó també la supervivència."

A l'assaig, hi van participar 847 pacients, a les quals es va assignar, de forma aleatòria, el tractament combinat de pembrolizumab i quimioteràpia o el de quimioteràpia sola. En el primer grup n'hi havia 566, i en el segon, 281.

Se'ls va fer un seguiment durant una mitjana de 44 mesos i els resultats van mostrar que en el primer grup la supervivència mitjana era de 23 mesos i en el grup que només va rebre quimioteràpia era de 16 mesos.

La doctora Margarita García, adjunta a la direcció general de l'ICO (Institut Català d'Oncologia), explica al 324.cat que l'assaig està molt ben dissenyat i molt ben fet i que els resultats li semblen "significatius, tan estadísticament com clínicament".

Cal tenir en compte, afegeix, que l'assaig s'ha dut a terme en pacients que ja havien fet metàstasi o que tenien un tumor localment avançat que no es podia operar. Per tant, eren casos amb mal pronòstic. I la supervivència de 23 mesos és un càlcul estadístic, cosa que significa que en alguns casos va ser menor, però que en altres va ser superior.

La doctora García també explica que es van triar pacients amb certes característiques que augmenten les probabilitats de respondre al tractament d'immunoteràpia:

"Es van triar les que tenien una certa quantitat mínima de limfòcits, cèl·lules del sistema immunitari, per poder provocar la resposta."


Com atacar la cara nord

En un comentari publicat a la mateixa revista, el doctor Xavier Pivot, de l'Institut de Cancerologia d'Estrasburg, afirma que els tractaments contra el càncer de mama triple negatiu sempre s'han percebut com "la cara nord, en al·lusió al fet que la cara nord d'una muntanya, a l'hemisferi nord, és usualment la que presenta el repte més formidable als escaladors, perquè nombrosos estudis han fracassat a l'hora de mostrar beneficis substancials".

Per això, considera que els resultats d'aquest assaig són un gran avenç que marquen la millora continuada en el tractament del càncer de mama:

"Sorgiran altres immunoteràpies, però el pembrolizumab restarà com el primer tractament que s'ha mostrat capaç de prolongar la supervivència, un canvi benvingut i definitiu en el tractament del subgrup de dones amb càncer de mama triple negatiu avançat."

El mateix opina la doctora García, per a qui l'assaig és una demostració que la immunoteràpia avança.

Sobre quan estarà disponible, explica que el pembrolizumab ja s'aplica en altres càncers i per això la seva aprovació per a una nova indicació serà més ràpida que si es tractés d'un fàrmac completament nou. Tot i així, és difícil predir quan es podrà aplicar com a tractament de primera línia en aquests càncers.

 

ARXIVAT A:
CàncerRecerca científicaSalut
Anar al contingut