Augmenten els abocaments il·legals al medi natural: cada setmana se'n detecten una vintena

Els Agents Rurals ho atribueixen a l'augment d'inspeccions, que els ha permès identificar fins a un 30% dels autors

Enric PinyolActualitzat

Cada any, tones i tones de brossa de tota mena acaben al medi natural, tot i estar totalment prohibit. Els Agents Rurals cada cop detecten més abocaments il·legals de deixalles.

L'any passat, les denúncies per aquests tipus d'abocaments van superar les 1.200, una xifra que representa un 18% més que el 2022. Això vol dir que cada setmana es detecten una vintena d'abocaments arreu de Catalunya.

Els agents aixequen acta i fan fotografies de les restes abocades per mirar de trobar alguna pista sobre els autors. De vegades es troben factures, documents o cartes on hi apareix algun nom i adreça. Gràcies a aquestes indagacions, segons els Agents Rurals, en un 30% dels casos aconsegueixen localitzar l'autor de l'abocament il·legal.

Aleshores se'l multa i se l'obliga a retirar tota la brossa i a netejar la zona. Però, segons la llei de residus, si no els localitzen, són els propietaris dels terrenys els que se n'han de fer càrrec.

Els Agents Rurals busquen pistes per trobar l'autor d'un abocament a Artesa de Lleida (3Cat)

L'exemple d'Artesa de Lleida

Com a exemple, el que ha passat en un solar d'Artesa de Lleida, al Segrià. Les brigades de l'Ajuntament hi deixaven les restes de poda, però a poc a poc es va convertir en un abocador. Ho explica la mateixa alcaldessa, Mariona Rebull.

"Ens vam trobar amb un gran problema, perquè no sabíem com gestionar-ho. Finalment, vam aconseguir netejar-ho tot i ara només hi deixem llençar l'esporga municipal".

Això va suposar, doncs, hores de brigada, transport i la taxa de la deixalleria. Per tant, una despesa no prevista per a l'Ajuntament.

Tot i que el nombre d'abocadors il·legals ha anat en augment els darrers anys, els Agents Rurals ho atribueixen a l'augment d'inspeccions del  cos i també dels Mossos d'Esquadra i policies locals. Reconeixen, però, que s'ha convertit en un mal endèmic.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut