Auge de la roba de segona mà, més barata i sostenible

La indústria tèxtil és la segona més contaminant a escala mundial i el reciclatge encara és molt baix

Actualitzat

La conscienciació pel reciclatge s'estén cada cop més a la roba, Càritas o Humana estan obrint més botigues o espais per vendre roba de segona mà.

La iniciativa coincideix amb l'auge de la roba de segona mà. Són molts els clients que hi opten, no només pel preu, més econòmic, sinó també pel component social i mediambiental del projecte. La indústria tèxtil és la segona més contaminant del planeta.

Un hipermercat a Sant Boi de Llobregat ha obert un estand de roba, gràcies a un acord entre Càritas i Alcampo. És el primer a tot Espanya i no serà l'últim, ja que el projecte és obrir-ne a tots els centres de la cadena.

Una iniciativa pionera que aposta per l'economia circular, és a dir, més aprofitament i menys residus, i que dona feina a persones en risc d'exclusió social.

Ainhoa Ferrandis, directora adjunta d'Alcampo Sant Boi de Llobregat, explica que ells cedeixen l'espai perquè "també és imatge amb l'objectiu d'avançar i atreure gent."

"Vam començar el catorze de maig i està superant totes les nostres expectatives, una roba de molt alta qualitat, que prové de diferents fonts, a través de Càritas, i que va des dels 2 fins als 20 euros. És una nova oportunitat per a la roba i per a les persones."

I una oportunitat per trencar estigmes, a través del projecte Moda-re, Càritas també vol dignificar l'ús de la roba usada, que recullen a través dels contenidors repartits pel territori, i alhora contribuir a no generar tants residus.

Albert Alberich, director de Moda-re Càritas, explica que és una manera de sensibilització de la societat, botigues amb el màxim nivell, totalment homologables.

"El col·lectiu de de gent jove, universitaris, està present a les nostres botigues. L'impacte mediambiental jo crec que és fonamental per la incorporació de nou públic."

També ho tenen clar a Humana, on a la seva planta, cada dia, trien i classifiquen disset tones de roba feta servir, que venen a les seves botigues, cada cop més, ara ja una vintena a Barcelona. I els beneficis, els destinen a projectes socials a l'Àfrica.

Planta Humana a on classifiquen tones de roba feta servir
Planta Humana a on classifiquen tones de roba feta servir (CCMA)

Joan Carles Montes, del Departament de Comunicació d'Humana, explica que són capaços de donar una segona a vida a més del 90% del que recullen. És la fracció que té un aprofitament i de reutilització o reciclatge més elevat que qualsevol altra fracció.

 

L'any passat, a Catalunya, es van generar gairebé 166.000 tones de residus tèxtils. D'aquestes, els operadors autoritzats en van tractar 17.561, per tant, vol dir que només es recull selectivament un 10,6 per cent dels residus tèxtils.

S'espera que amb la nova llei de residus, que s'està tramitant al Congrés, i que farà obligatori separar els residus tèxtils, es fomentarà el reciclatge.

Des d'Humana creuen que hi hauria d'haver més contenidors al carrer perquè la gent tingués més facilitat per deixar-hi la seva roba.

"Entre tots, operadors i gestors autoritzats, hem de generar la confiança que la roba que diposita al contenidor se'n fa un bon ús."

I generar aquesta confiança és clau per fomentar el reciclatge en un dels sectors més contaminants al món.

ARXIVAT A:
Sostenibilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut