Sexe per a tothom: Atenció sexual per a discapacitats físics a Tarragona

D'altra banda, "Escenaris Especials" és un projecte que utilitza el teatre com a eina per a la transformació social i la inclusió i on participen actors que pateixen diversitat funcional i sensorial
Redacció Actualitzat

"Escenaris Especials" és un projecte que utilitza el teatre com a eina per a la transformació social i la inclusió. Aquest any han creat "Love", un espectacle en què s'expliquen històries sobre el sexe, l'enamorament o el rebuig.

Un centenar d'actrius i actors participen en l'obra. N'hi ha que pateixen diversitat funcional i sensorial, d'altres, paràlisi cerebral, alguns estan en procés de superació d'alguna drogaaddicció, i tots comparteixen el mateix plaer: el de fer teatre.

Aquest dissabte han mostrat els seus dons a la Factoria de les Arts Escèniques de Banyoles. Justament aquesta setmana han guanyat el Premi Pere Casaldàliga del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya.

 

 

Atenció sexual a la Residència pública de Grans Discapacitats Físics Sant Salvador

Anem de Banyoles a Tarragona, a la residència pública de Grans Discapacitats Físics Sant Salvador, de titularitat pública que gestiona STS Grup des del 2012. És un centre de 30 places de residència i 8 de centre de dia on conviuen persones amb un percentatge de discapacitat igual o superior al 65%.

S'hi ofereix una atenció integral activa enfocada a garantir el benestar general treballant al voltant de cinc eixos principals per potenciar el desenvolupament personal dels residents: l'àrea social, psiquiàtrica, pedagògica, sanitària i fisioterapèutica.

Fa 30 anys que funciona i té habitacions i banys individuals que permeten tenir intimitat.

Amb el documental "Jo també vull sexe", de TV3, a la Residència de Grans Discapacitats Físics Sant Salvador es van adonar que no tenien en compte la sexualitat dels residents i des de fa dos anys fan xerrades de sexualitat.

Els residents estan d'acord a trencar tabús, sobretot a fora.

Carles Balañà, resident:

"Abans es tenia la idea que una persona amb discapacitat era asexual, no tenia sexe. I amb aquest documental va fer veure que tothom té les seves necessitats."

Alba Perelló, directora de Residència de Grans Discapacitats Físics Sant Salvador:

"Pot aportar una normalitat en el dia a dia i moltes altres coses com el benestar emocional, l'autoestima..."

En el documental també van descobrir la figura de l'assistent sexual, que aquí poden utilitzar si volen perquè les habitacions són individuals i preserven molt la seva intimitat.

 

 

Una intimitat que agraeixen els que es van conèixer aquí, són parella i volen viure amb normalitat la seva relació.

A la residència també comenten un altre tabú. Quan algú queda invàlid, ningú els explica els canvis sexuals que experimenten.

Cristina Giráldez, fisioterapeuta:

"El cos és savi i perquè tu puguis seguir amb la teva sexualitat, ja que de cintura cap avall no sent res, per exemple, de cintura cap amunt sent molt més i si tu t'explores pots arribar a trobar les noves zones erògenes."

Aquí, els tabús sexuals han desaparegut, però a fora encara no.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut