
Atac a la llibertat de premsa a Birmània: 11 anys de presó per a un periodista dels EUA
Danny Fenster s'enfronta a dos càrrecs més, de terrorisme i sedició, que li podrien comportar la cadena perpètua
Birmània ocupa el lloc 140 de 180 països en la classificació de la llibertat de premsa 2021 de Reporters sense Fronteres. I el règim militar instaurat després del cop d'estat del febrer no sembla voler avançar per revertir la situació, ni tan sols en casos amb un elevat ressò internacional.
El periodista nord-americà Danny Fenster l'han condemnat a 11 anys de presó aquest divendres per associació il·legal, incitació a la dissidència i incompliment de les normes de visat.
L'acusació es basa en el fet que ell treballava al diari Myanmar Now, un diari independent crític amb la junta militar durant el cop d'estat. Fenster manté, però, que va deixar la feina allà l'estiu passat. Els esforços de la defensa per demostrar que ja no formava part d'aquest mitjà han estat en va.
A més, aquesta setmana li han atribuït dos càrrecs més, de terrorisme i sedició, que es jutjaran més endavant i li podrien suposar la cadena perpètua.
El diari on treballa des de l'agost del 2020, Frontier Myanmar, i del qual ara és el director, ha dit que està "profundament decebut" per la condemna:
Frontier Myanmar statement on conviction and sentencing of Danny Fenster
Frontier Myanmar (@FrontierMM) November 12, 2021
Frontier Myanmar is deeply disappointed at the decision today to convict its Managing Editor, Danny Fenster, on three charges and impose prison sentences totalling 11 years. 1/8
La sentència el condemna a 3 anys per incitació a la dissidència, 3 anys més per associació il·legal i 5 per vulnerar les lleis migratòries, la sentència més dura que preveu la llei. També li imposa una multa de 100.000 kyats, uns 50 euros al canvi.
La decisió l'han anunciat aquest divendres al matí en un judici dins una presó de Yangon, on Fenster està tancat des que el van detenir, el 24 de maig, quan era a l'aeroport intentant sortir del país.
L'editor del Frontier Myanmar, Thomas Kean, ha manifestat:
"No hi ha cap mena de base per condemnar en Danny per aquests càrrecs. El seu equip legal ha demostrat clarament al tribunal que ell havia deixat la feina al Myanmar Now i estava treballant al Frontier des de mitjans de l'any passat."
La situació de Fenster l'han denunciada defensors de la llibertat d'expressió de tot el món, com Reporters sense Fronteres:
"Aquest periodista està pagant un preu molt alt pel seu compromís amb la llibertat de premsa a Birmània. N'exigim l'alliberament immediat i incondicional."
Els Estats Units han pressionat el govern militar perquè alliberi el periodista.
La repressió no s'atura
Des que l'1 de febrer els militars van protagonitzar un cop d'estat, el règim continua amb una sagnant repressió contra els opositors. Més de 1.250 civils han estat assassinats i més de 7.000, detinguts, segons l'Associació d'Assistència als Presos Polítics, una ONG local que denuncia casos de tortura, violació i abusos.
Aquesta mateixa entitat ja va denunciar, pocs dies després del cop, que l'alliberament de 23.000 presos comuns per part del nou règim era una maniobra per "fer espai" per als opositors al règim que serien detinguts.
La premsa està molt condicionada per la junta militar, que intenta reforçar el seu control sobre la informació limitant l'accés a internet i cancel·lant les llicències de mitjans.
- ARXIVAT A:
- BirmàniaLlibertat de premsa