Ismail Haniyeh, líder Hamas a Teheran
Ismail Haniyeh, líder Hamas a Teheran (Reuters/Majid Asgaripou)

Assassinat el líder de Hamas, Ismail Haniyeh, en un atac a l'Iran que la milícia atribueix a Israel

El líder de Hamas, que es trobava a l'exili, era de visita oficial a Teheran per assistir a la presa de possessió del nou president iranià

RedaccióActualitzat

Hamas anuncia que el seu líder Ismail Haniyeh ha estat assassinat en un atac israelià aquest dimecres al matí a Teheran, la capital iraniana. Ho ha anunciat la mateixa organització en un comunicat en què acusa Israel de l'assassinat:

"(El nostre) germà, el líder, mujahid Ismail Haniyeh, el líder del moviment, ha mort en una incursió sionista contra la seva residència a Teheran després de la seva participació en la presa de possessió del nou president de l'Iran".

Haniyeh era el líder de Hamas des del 2017. Era la cara visible de Hamas i el negociador en les converses per un alto el foc a Gaza.

Tant el president iranià, Masoud Pezeshkian, com l'aiatol·là Ali Khamenei han promès venjar-se d'Israel. "La República Islàmica de l'Iran defensarà la seva integritat territorial, la seva dignitat i el seu honor, i farà que els terroristes invasors es penedeixin de la seva cobarda acció", ha dit Pezeshkian.

Un portaveu de Hamas, Moussa Abou Marzouk, membre de l'oficina política de Hamas, ha declarat en un comunicat que l'"assassinat" d'Ismail Haniyeh és "un acte covard, que no quedarà sense resposta".

El president de l'Autoritat Palestina Abbas també ho ha condemnat qualificant d'"assassinat covard" la mort de Haniyeh.

Tot i no pronunciar-se l'autoria de l'atac, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha dit que l'estat jueu no vol la guerra, però ha advertit que "ens enfrontem a totes les possibilitats". 

Una persona menja davant televisors que mostren la notícia de la mort del líder de Hamàs, Ismail Haniyeh
Una persona menja davant televisors que mostren la notícia de la mort del líder de Hamas, Ismail Haniyeh (Reuters/Alkis Konstantinidis)


El líder polític de Hamas Ismail Haniyeh es va donar a conèixer al món l'any 2006 en convertir-se en primer ministre de l'Autoritat Palestina després de la victòria sorpresa del seu moviment a les eleccions legislatives.

Feia temps que defensava la conciliació de la lluita armada i el combat polític dins del grup i mantenia bones relacions amb els líders dels diferents moviments palestins.

Considerat un líder jove amb seixanta anys, Haniyeh ha viscut fins ara a l'exili voluntari entre Qatar i Turquia.

Nascut en una família de refugiats d'Ashkelon (Asqalan en àrab), a pocs quilòmetres al nord de Gaza, va començar les seves activitats militants dins la branca estudiantil dels Germans Musulmans a la Universitat Islàmica de Gaza, de la qual va sorgir Hamas membre de la Unió d'Estudiants Universitaris Islàmics el 1983 i el 1984.

Tres anys més tard, es va unir a Hamas en la seva creació, quan va esclatar la primera Intifada, un aixecament que va durar fins al 1993. Durant aquest període, Ismail Haniyeh va ser empresonat diverses vegades per Israel i expulsat durant sis mesos al sud del Líban.

Després d'assumir el cap d'un govern d'unitat, com a primer ministre de l'Autoritat Palestina, es va comprometre a treballar per a la creació d'un estat palestí "a Cisjordània i la Franja de Gaza, amb Jerusalem com a capital", anant en contra del discurs oficial de Hamas que, aleshores, no reconeixia aquestes fronteres.

Però va ser sota el seu lideratge que l'any 2007 va esclatar la gairebé guerra civil entre Hamas i l'Autoritat Palestina. Privat de la seva victòria a les eleccions legislatives, el moviment islamista va prendre el poder a la Franja de Gaza a costa d'enfrontaments mortals que encara avui deixen viva l'amargor entre els dos rivals.

Però la cohabitació amb Fatah, el partit del president Mahmud Abbas, va ser de curta durada. Hamas el va expulsar per la força de la Franja de Gaza el 2007, dos anys després de la retirada unilateral d'Israel del territori.

Ismail Haniyeh va ser elegit cap de l'oficina política de Hamas el 2017 per succeir Khaled Meshaal, a l'exili a Qatar.

A les imatges publicades pels mitjans de Hamas poc després que comencés l'atac sagnant a Israel, es pot veure Haniyeh xerrant animadament amb altres líders de Hamas a la seva oficina a Doha, mirant el reportatge de la televisió àrab que mostra els comandos de Hamas capturant jeeps de l'exèrcit israelià.

Haniyeh havia insistit repetidament que el grup només alliberaria els ostatges si els combats s'aturaven definitivament.

ARXIVAT A:
IranIsraelHamas
Anar al contingut