Assange ha declarat a les illes Marianes, al Pacífic (Reuters/Kim Hong-Ji)

Assange, lliure: victòria per a la llibertat de premsa o pas enrere per al periodisme?

Les organitzacions a favor de la llibertat de premsa han rebut de forma diversa la sortida de la presó del fundador de Wikileaks, que ha declarat davant la justícia nord-americana abans de viatjar cap a Austràlia

Enllaç a altres textos de l'autor

Joan Aleix Mata Ribes

periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

Actualitzat

Julian Assange ha quedat en llibertat després de signar un pacte entre la seva defensa i la Fiscalia dels Estats Units que posa fi al procés d'extradició contra ell. El fundador de Wikileaks, que ha passat els últims 12 anys tancat, entre l'ambaixada equatoriana a Londres i una presó britànica, ha acceptat reconèixer el delicte de difusió de secrets a canvi de la seva llibertat.

En una compareixença davant un jutjat de les illes Marianes, s'ha declarat culpable d'haver violat la llei d'espionatge dels Estats Units per la filtració de documents classificats, com a part d'aquest acord amb el govern nord-americà.

La sentència, amb una pena de 62 mesos de presó, que ja ha complert al Regne Unit, li suposa la llibertat, després de 14 anys de litigi amb els Estats Units on no hi podrà tornar sense autorització prèvia. Assange, ja en llibertat, viatja cap a Austràlia, el seu país, on l'esperen la seva dona i els seus fills. 

Activistes a favor de la llibertat d'expressió han celebrat que Assange acabi quedant en llibertat pel que representa la seva figura, però a la vegada alerten del precedent que crea aquest acord amb la justícia nord-americana.

Paral·lelament al fet que es faci efectiu el seu alliberament, l'equip d'Assange ha explicat que treballa per reclamar un indult d'aquesta pena. L'objectiu és que aquesta condemna --que no afectarà Assange perquè ja l'ha complert-- no tingui impacte en la feina d'altres periodistes.
 

Simona Levi: "No és una bona notícia per al periodisme"

L'activista Simona Levi, fundadora de la plataforma XNET, ha expressat, en una entrevista a Catalunya Informació, que l'alliberament d'Assange i l'assumpció d'una de les penes posa en risc la llibertat d'exercici periodístic.

"Verificar la versió oficial i treure secrets d'estat que afecten la justícia és un dels rols del periodisme. Si assimilem que això pot ser espionatge, crec que no és una bona notícia per al periodisme i la llibertat d'expressió."

Levi també considera que la decisió que s'ha adoptat és la més "convenient, en el sentit polític", per a l'administració Biden. Considera que haver condemnat de tots els càrrecs Assange "no era una bona opció, ja que el cas té molta rellevància internacional". En canvi, afirma, la decisió presa afavoreix Washington, perquè d'aquesta manera "no ha de renunciar a l'espionatge" ni tampoc suportar el pes de mantenir Assange a presó.

Assange, arribant al jutjat federal nord-americà a les illes Marianes, aquest dimarts a la nit
Assange, arribant al jutjat federal nord-americà a les illes Marianes, aquest dimarts a la nit (Reuters/Issei Kato)


Per la seva banda, Stella Assange, l'advocada i dona del fundador de Wikileaks, ha comunicat que lluitaran per aconseguir el perdó, amb l'objectiu d'ajudar els periodistes que estiguin en risc per haver tret a la llum informació de seguretat nacional.

Els càrrecs contra Assange també han generat indignació entre els seus defensors, que consideren que no se li haurien d'atribuir delictes que normalment s'apliquen a treballadors governamentals que roben informació pública.

I diverses associacions per a la llibertat de premsa, com la Knight Institute de la Universitat de Columbia, dirigida per Jameel Jaffer, consideren que l'actual acord amenaça la llibertat d'expressió:

"Un acord podria haver evitat el pitjor escenari per a la llibertat de premsa, però aquest pacte que han signat representa que Assange ha passat cinc anys a presó per activitats que els periodistes fan cada dia."


Lluís Adell: "Qualsevol sortida era bona"

Per contra, Lluís Adell, portaveu de la plataforma Llibertat Premsa Cat, creada per reclamar l'alliberament d'Assange, ha dit al "Catalunya migdia" que la solució és positiva malgrat que Assange s'hagi vist obligat a acceptar la comissió d'un dels delictes:

"Estava tancat en una cel·la de 2 metres de llarg per 3 metres d'ample. Era una vida molt inhumana. Per tant, qualsevol sortida, encara que sigui com aquesta, nosaltres la donem per bona."

Adell atribueix l'alliberament a la pressió ciutadana global i la intervenció d'institucions com el Parlament d'Austràlia, que s'ha implicat molt per aconseguir l'alliberament.

També diverses organitzacions internacionals dedicades a la llibertat de premsa han aplaudit l'acord arribat aquest dimarts entre Assange i el govern nord-americà. La presidenta de la Federació Internacional de Periodistes, Dominique Pradalié, ha celebrat que Assange "estigui lliure", i considera la seva sortida de presó com una "victòria per al dret a informar i ser informat".

Des de Reporters Sense Fronteres (RSF) també s'han mostrat "enormement alleujats" perquè el procés contra el fundador de Wikileaks hagi acabat "finalment". L'organització insisteix que Assange hauria d'haver estat alliberat "fa molt temps" i lamenta que "no hi ha hagut assumpció de responsabilitats per tots els crims exposats en els documents filtrats" per Wikileaks.

En aquest sentit, el Comitè per a la Protecció dels Periodistes també ha celebrat l'alliberament d'Assange, però es mostra preocupat perquè "estableix un precedent legal molt perjudicial perquè obre la porta que els periodistes siguin jutjats si reben material classificat dels denunciants."
 

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Llibertat de premsaJulian Assange
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut