El científic suec Mehrdad Rafat, en una imatge d'arxiu (Europa Press / Fundació Punt de Vista))
Castelló

Assalten un científic suec a l'AP-7 a Cabanes i li roben 10 prototips de còrnia artificial

La fundació que l'havia convidat ha denunciat el robatori, que s'ha produït a Castelló, i ha valorat el material en més de 15.000 euros

Actualitzat

Un científic suec ha estat víctima d'un robatori a l'AP-7 a l'altura de Cabanes, al País Valencià, i li han pres 10 prototips de còrnia artificial per a trasplantaments experimentals.

És Mehrdad Rafat, responsable de l'empresa LinkoCare AB, que estava de visita professional a Catalunya i al País Valencià.

Ho ha denunciat públicament la Fundació Punt de Vista, que l'havia convidat per entregar-li un premi per les seves recerques.


Roda punxada i seguiment a l'autopista

El robatori va passar fa 6 dies, quan Rafat i la seva família viatjaven en cotxe de Barcelona a València, concretament després d'aturar-se a una estació de servei.

Segons el relat de la fundació, allà li van punxar una roda, però no se'n va adonar fins que ja estava una altra vegada a l'autopista, i va haver de parar amb la roda rebentada.

Llavors un cotxe que els seguia va parar al darrere, els ocupants van sortir-ne i, fent veure que els volien ajudar, els van prendre les maletes que portaven i van fugir.
 

Còrnies artificials valorades en 15.000 euros

Gabriel Mattioli, director de la fundació, ha explicat a l'agència Europa Press que en una de les maletes portava els prototips de còrnia artificial, que estan valorats en més de 15.000 euros.

Mattioli ha demanat que s'investigui el robatori a fons per poder recuperar-los, perquè les còrnies són "el resultat de 23 anys de recerques":

"Els prototips de còrnia que ha desenvolupat Rafat suposen una oportunitat de recuperar la visió per a molts pacients de països en desenvolupament."

De tota manera, Mattioli ha admès que la recerca no s'ha perdut amb els prototips, que estan fets amb col·lagen, i que ara s'està tramitant l'homologació amb les agències sanitàries per poder comercialitzar-los.

Segons el president de la fundació, les còrnies artificials de Rafat suposen "una tecnologia extremadament innovadora" que pot revolucionar aquest tipus de trasplantaments.

Anar al contingut