El científic suec Mehrdad Rafat, en una imatge d'arxiu (Europa Press / Fundació Punt de Vista))

Assalten un científic suec a l'AP-7 a Cabanes i li roben 10 prototips de còrnia artificial

La fundació que l'havia convidat ha denunciat el robatori, que s'ha produït a Castelló, i ha valorat el material en més de 15.000 euros
Actualitzat

Un científic suec ha estat víctima d'un robatori a l'AP-7 a l'altura de Cabanes, al País Valencià, i li han pres 10 prototips de còrnia artificial per a trasplantaments experimentals.

És Mehrdad Rafat, responsable de l'empresa LinkoCare AB, que estava de visita professional a Catalunya i al País Valencià.

Ho ha denunciat públicament la Fundació Punt de Vista, que l'havia convidat per entregar-li un premi per les seves recerques.


Roda punxada i seguiment a l'autopista

El robatori va passar fa 6 dies, quan Rafat i la seva família viatjaven en cotxe de Barcelona a València, concretament després d'aturar-se a una estació de servei.

Segons el relat de la fundació, allà li van punxar una roda, però no se'n va adonar fins que ja estava una altra vegada a l'autopista, i va haver de parar amb la roda rebentada.

Llavors un cotxe que els seguia va parar al darrere, els ocupants van sortir-ne i, fent veure que els volien ajudar, els van prendre les maletes que portaven i van fugir.
 

Còrnies artificials valorades en 15.000 euros

Gabriel Mattioli, director de la fundació, ha explicat a l'agència Europa Press que en una de les maletes portava els prototips de còrnia artificial, que estan valorats en més de 15.000 euros.

Mattioli ha demanat que s'investigui el robatori a fons per poder recuperar-los, perquè les còrnies són "el resultat de 23 anys de recerques":

"Els prototips de còrnia que ha desenvolupat Rafat suposen una oportunitat de recuperar la visió per a molts pacients de països en desenvolupament."

De tota manera, Mattioli ha admès que la recerca no s'ha perdut amb els prototips, que estan fets amb col·lagen, i que ara s'està tramitant l'homologació amb les agències sanitàries per poder comercialitzar-los.

Segons el president de la fundació, les còrnies artificials de Rafat suposen "una tecnologia extremadament innovadora" que pot revolucionar aquest tipus de trasplantaments.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut