El fets van passar el novembre del 2019 durant les protestes per la sentència del procés (ACN/Xavier Pi)

Arxiven la causa contra 49 investigats pel tall de l'AP-7 de Tsunami Democràtic a Salt

La sentència adverteix que no existeix "cap prova" que cap d'ells hagi comès un delicte: "La seva mera presència no els fa responsables dels aldarulls"
Redacció/Agències
TEMA:
Judicial

La causa pel tall de l'AP-7 a Salt del novembre del 2019, en el marc de les protestes contra la sentència del procés convocades per Tsunami Democràtic, ha quedat definitivament tancada per a 49 de les 52 persones investigades, acusades de desordres públics.

L'Audiència de Girona ha arxivat el cas, en una sentència que ja és ferma, en considerar que "no existeix cap prova" que cap d'ells "cometessin llançaments d'objectes contundents o cremessin contenidors".

L'escrit afegeix que la "mera presència" a la manifestació "en cap cas" els pot fer responsables dels "aldarulls" que hi va haver i adverteix que jutjar-los per això s'oposa "frontalment" a la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i impactaria de ple en "l'exercici del dret a reunió per part de la ciutadania".

"Qui assistirà a una manifestació si la seva simple presència serà títol d'imputació suficient de tots els delictes que s'hi puguin cometre?"

"La mera presència en una manifestació on es produeixen aldarulls en cap cas pot equiparar-se a una coautoria dels disturbis", continua el tribunal, que considera que la Fiscalia ha fet una lectura "esbiaixada" en la seva acusació.

"Segons el nostre parer, no es pot partir del fet que tot aquell que participi en una manifestació on un grupuscle fa actes violents, els assumeix pel sol fet de participar-hi", subratlla l'Audiència.

La sentència adverteix que participar en una manifestació no et fa responsable d'allò del que hi passi (ACN/Xavier Pi)

La Fiscalia havia recorregut l'arxivament de la causa

Els fets ja els havia arxivat un jutjat d'instrucció per a 48 dels investigats, en considerar que no existien "indicis sòlids" que permetessin pensar "amb un mínim de seriositat" que l'acusació contra tots ells prosperaria.

La Fiscalia, però, hi va presentar recurs i va elevar el cas a l'Audiència de Girona perquè aixequés el sobreseïment. Sostenia que com que els 48 manifestants no van marxar de l'AP-7 un cop el Tsunami va desconvocar el tall, hi havia un acord "exprés o tàcit" entre ells i el grup que va cremar barricades i es va enfrontar als antiavalots.

Ara, l'Audiència manté la resolució d'arxivament perquè argumenta que no s'ha pogut acreditar que cap d'ells participessin en actes violents, i n'hi inclou també un altre per a qui el jutjat sí que va mantenir oberta la investigació.

Després de visionar els vídeos i les fotografies de la causa, creu que tampoc en aquest cas hi ha cap prova que participés en "actes violents constitutius de delicte", encara que en les imatges se'ls veiés a prop de qui sí que ho hauria fet.

La interlocutòria de l'Audiència de Girona és ferma i ja no es pot recórrer.

Un mosso apunta els manifestants amb una pistola de foam durant el desallotjament de l'AP-7 (ACN/Xavier Pi)

El tall va tancar tres dies de protestes

El tall de l'autopista AP-7 a Salt va començar la tarda-vespre del 12 de novembre del 2019, poc després que s'acabés el bloqueig de la frontera convocat per Tsunami Democràtic en protesta per la sentència del procés. En la concentració hi van participar centenars de persones, que van muntar barricades al mig de l'asfalt.

La protesta es va allargar tota la nit, fins que l'endemà al matí, els antiavalots dels Mossos d'Esquadra van carregar per fer fora els manifestants.

El cas va derivar en una causa per desordres públics al jutjat d'instrucció 3 de Girona contra 52 persones. Per a 49, ja no hi ha més recorregut judicial, però la causa encara es manté oberta per als tres altres investigats, i serà el jutjat qui decidirà si també l'arxiva o els envia a judici.

ARXIVAT A:
Judicial Procés català Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut