Agents amb llançadores de bales de foam a Barcelona
Agents amb llançadores de bales de foam a Barcelona en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, el febrer del 2021 (ACN/Blanca Blay)

Arxiven la causa a 4 mossos per lesions a una fotoperiodista en les protestes postsentència 1-O

La jutgessa dona per acabades les diligències perquè no s'ha demostrat que els agents disparessin contra els informadors durant una manifestació davant del Departament d'Interior, el 2019

RedaccióActualitzat

Tornen a arxivar la causa a quatre agents dels Mossos d'Esquadra per les lesions que va patir la fotoperiodista Sira Esclasans per l'impacte d'un projectil de foam mentre cobria els disturbis a Barcelona contra la sentència del procés.

El Tribunal Constitucional li va ordenar reobrir-la el 2022, però la titular del jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona, a petició de les defenses dels agents i seguint el criteri de la Fiscalia, ha arxivat provisionalment la causa.

La fotoperiodista Sira Esclasans va quedar ferida en una cama pel tret d'un projectil de foam quan cobria una manifestació davant el Departament d'Interior per l'actuació de la policia en els disturbis contra les sentències del procés, el 16 d'octubre del 2019.

Es va reobrir el cas

El jutjat va arxivar inicialment el cas el març del 2021, una decisió avalada per l'Audiència de Barcelona. No obstant, el Tribunal Constitucional li va ordenar reobrir la causa, l'octubre del 2022, a petició de l'entitat prodrets humans Irídia, que representa la fotoperiodista, per continuar investigant els fets.

L'informe d'Amnistia alerta sobre l'ús de bales de foam per part dels Mossos entre el 2018 i el 2019
Amnistia va alertar de l'abús de bales de foam per part dels Mossos entre el 2018 i el 2019 (ACN/Laura Busquets)


Des que es va reobrir el cas, la jutgessa ha interrogat els agents que formaven part del dispositiu aquella nit i un periodista que era al lloc i que va testificar que els agents no apuntaven als informadors, sinó als manifestants.

El missatge a les xarxes

En la seva nova interlocutòria, la jutgessa sosté que la denunciant havia publicat inicialment un missatge a les xarxes socials en què afirmava que li havia "rebotat" una bala de foam. Però durant la seva declaració judicial, va dir que no va veure cap rebot i que a la xarxa social X s'havia expressat "col·loquialment".

El jutjat d'instrucció número 25 subratlla que els mossos, representats pel Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), van declarar que aquella nit va ser "necessari" llançar projectils de foam perquè un grup de manifestants els estava llançant objectes i pirotècnia. Els comandaments els van ordenar disparar "contra la massa hostil", si bé no van apuntar "en cap moment" cap als periodistes.

Els mossos que van comparèixer davant la jutgessa també van al·legar que van demanar als informadors que s'apartessin, i que aquella nit també van intervenir diversos agents de la Policia Nacional. Per tot això, la jutgessa considera acabades les diligències i acorda de nou l'arxivament provisional de la causa.

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraJudici procés
Anar al contingut