Arxivat el cas de la residència de Palau-solità, on van morir 55 usuaris en pandèmia

Basant-se en l'informe forense, el jutge conclou que no hi va haver mala praxi per part dels professionals del centre durant la primera onada de la covid

Enllaç a altres textos de l'autor Maria Núria Revetlle, especialista en tribunals a Catalunya Ràdio

Maria Núria Revetlle

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crònica judicial

@marianuria2011
Actualitzat

El jutge ha arxivat la denúncia que la Fiscalia va presentar contra la residència de gent gran de Palau-solità i Plegamans, al Vallès Occidental, segons ha avançat Catalunya Ràdio.

El magistrat no veu delicte en l'actuació del personal del centre durant la primera onada de la pandèmia, quan hi van morir 55 dels residents i, per tant, considera que les famílies de dotze dels morts que van portar el cas a la justícia no tenen raó.
 

"No és equiparable"

El jutjat de Sabadell arxiva el cas després que l'informe de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, al qual també hem tingut accés, descartés mala praxi mèdica.

L'informe subratlla que les defuncions van tenir lloc durant la primera onada de la pandèmia, entre el març i l'abril de l'any 2020, quan encara no se sabia com afrontar la malaltia, quan els coneixements mèdics sobre la covid eren molt baixos i quan no hi havia cap vacuna disponible.

Membres del cos de Bombers de la Generalitat en l'operatiu de desinfecció de la residència Residencial Palau el 27 d'abril de 2020
Els bombers desinfecten la residència Residencial Palau, l'abril del 2020 (Bombers de la Generalitat/ACN)

A més, s'afegeix que les normatives d'aïllament i prevenció eren genèriques i no es disposava del material ni dels espais per evitar el contagi per vies aèries. I també s'assenyala que les víctimes tenien patologies afegides i una edat avançada. Una d'elles, per exemple, va morir amb 96 anys.

Per tot plegat, l'informe forense conclou que "no es pot dir que l'atenció sanitària dispensada el març de l'any 2020 s'hauria d'ajustar als nostres coneixements postpandèmia". I remarca:

"Aquesta actuació s'ha d'evaluar més en un context d'emergència mèdica que no pas en el d'un sistema de salut normalitzat, perquè no és equiparable."

L'advocat Marc Molins, del despatx Molins-Parés --que ha defensat els responsables de Residencial Palau-- celebra que el jutge els hagi donat la raó.

"No es va produir cap situació d'abandonament de cap dels seus residents. Tampoc cap incompliment de cap dels múltiples protocols que s'aplicaven en aquell moment, ni es pot fer cap retret sobre problemes d'aïllament."

En el seu moment, els familiars d'alguns dels difunts van acusar els responsables de la residència de no oferir aigua als residents, de no complir amb unes mínimes condicions d'higiene i de no informar correctament de les seves morts.

Ara, si ho consideren oportú, podran recórrer l'arxivament del cas a l'Audiència de Barcelona.  

ARXIVAT A:
SalutJudicialResidències gent gran Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut