Els danys en el cartílag afecten articulacions com els genolls
Els danys en el cartílag afecten articulacions com els genolls

Artrosi i genolls reparats? Un nou biomaterial refà el cartílag danyat en articulacions

Aquest compost ha estat creat i testat amb èxit en animals per científics nord-americans, que es mostren esperançats per la seva possible aplicació en humans

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

Investigadors de la Universitat de Northwestern, als Estats Units, han desenvolupat un nou biomaterial que torna a fer créixer el cartílag danyat a les articulacions, un element bàsic que és molt difícil de reparar. Així ho assenyala la publicació avançada per aquest centre universitari sobre aquesta troballa que també serà publicada, en els propers dies, a Proceedings of the National Academy of Sciences, la revista científica publicada per l'Acadèmia Nacional de les Ciències dels Estats Units.

Samuel I. Stupp, que ha liderat la recerca, destaca la importància d'abordar aquest tipus d'afeccions.

"El cartílag és un component clau de les nostres articulacions. Quan es deteriora o es trenca amb el temps, pot tenir un gran impacte en la salut i mobilitat."

De moment, ja han provat aquest nou compost amb èxit en animals grans i creuen que la seva futura aplicació en éssers humans podria ser beneficiosa a l'hora de tractar patologies que afecten un gran nombre de persones de totes les edats i col·lectius arreu del món.
 

Àcid hialurònic i proves en ovelles

Els autors de la recerca assenyalen que "el problema és que, en els humans adults, el cartílag no té una habilitat inherent de regenerar-se". I és, precisament, aquesta mancança la que s'intenta suplir amb la creació d'aquest nou biomaterial.

Imatge microscòpica del nou biomaterial: microfibres en rosa i àcid hialurònic en lila
Imatge microscòpica del nou biomaterial: microfibres en rosa i àcid hialurònic en lila (Samuel I. Stupp/Northwestern University)

Està format per una xarxa de diferents components moleculars que imiten l'entorn natural del cartílag al cos, com ara un pèptid amb activitat biològica -una proteïna essencial per al creixement i manteniment del cartílag- o l'àcid hialurònic, últimament molt de moda perquè "és un ingredient popular en els productes de bellesa", com recorda Stupp, mentre subratlla per què van apostar per aquest component.

"L'àcid hialurònic està present, manera natural, en molts teixits del cos humà, incloses les articulacions i el cervell. El vam escollir perquè s'assembla als polímers naturals presents al cartílag."

Les proves que s'han fet fins ara han consistit a aplicar aquest compost a les articulacions dels genolls d'algunes ovelles -animals amb uns genolls que comparteixen estructura, mida i complexitat a l'hora de regenerar-se amb els dels humans-. En només 6 mesos, van comprovar com hi havia mostres clares de reparació i, fins i tot, creixement de nous cartílags d'alta qualitat.
 

Esperança per a afeccions molt esteses

Si els assajos en humans són exitosos, els responsables de l'estudi pensen que el nou material podria servir en el futur en cirurgies de reemplaçament complet del genoll, per tractar malalties degeneratives com l'artrosi o per reparar lesions relacionades amb l'esport, com els esquinçaments del lligament encreuat del genoll.

"La nostra nova teràpia pot induir a la reparació de teixits que no es regeneren automàticament. Creiem que el nostre tractament pot ajudar a reparar una necessitat clínica seriosa i insatisfeta."

Actualment, el tractament més habitual d'algunes d'aquestes afeccions és la cirurgia de microfractures, durant la qual es creen petites fractures a l'os subjacent per induir un nou creixement del cartílag.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaRecerca científica
Anar al contingut