La policia ha ajudat Greta Thunberg a passar entre les masses que la segueixen (Reuters/Dylan Martínez)

Arribades multitudinàries, absències destacades i preus pels núvols a la COP26

Greta Thunberg ha arribat a l'estació central de Glasgow aclamada per molts dels activistes que s'han acostat a la cimera de les Nacions Unides sobre l'emergència climàtica
Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Representants d'organitzacions i d'institucions de tot el món s'apleguen a Glasgow fins al 12 de novembre per la cimera de les Nacions Unides sobre l'emergència climàtica. A Escòcia hi ha una clara consciència que sobre la COP26 hi plana l'alerta dels científics sobre el futur de la vida al planeta si no s'adopten accions d'urgència.

Desenes de milers d'ambientalistes intentaran pressionar els 120 líders mundials que hi participen perquè prenguin mesures reals i efectives per combatre la crisi climàtica.

De tots els activistes que hi assisteixen, el nom més destacat és el de Greta Thunberg, que dissabte va arribar a l'estació central de Glasgow, on l'esperava una multitud. La figura emblemàtica del moviment Divendres pel Futur hi arribava des de Londres, on va participar en una manifestació de joves ecologistes de tot el món contra el paper de les institucions financeres en la crisi climàtica.

Joves ecologistes es manifesten a Londres (EFE/Faundo Arrizabalaga)

Molts activistes han arribat a Glasgow en tren i molts d'altres ho han fet caminant, en pelegrinatge, des de diferents llocs del Regne Unit.

Preus disparats

També hi ha molts moviments indígenes, juvenils o sindicals que no han pogut anar fins a Glasgow per una combinació d'entrebancs, com els problemes amb el visat, la falta d'acreditacions o els desorbitats preus de l'allotjament.

Una nit d'hotel a la ciutat escocesa pot costar fàcilment mil lliures. A les xarxes circulen denúncies d'hotels que han apujat els preus de les habitacions per la cimera des de les 35 lliures fins a les 1.420.

Algunes persones que tenien habitació reservada, s'han trobat amb overbooking quan han arribat a l'hotel i han tingut problemes per trobar un lloc on poder dormir.

El creuer Romantika allotjarà participants de la COP26 (Wikimedia/Dmitrijs Purgalvis)

Dormir en creuers

Davant de la falta d'allotjament, més de 3.000 assistents i treballadors de la COP26 dormiran en creuers, que funcionen amb combustibles fòssils.

El primer a arribar-hi va ser el vaixell MS Romantika, amb bandera letona, que va atracar en un moll de Renfrew, a deu quilòmetres de Glasgow.

Més tard s'hi va afegir el segon creuer, l'MS Silja Europa, que hi arribava des d'Estònia.

Un dels trens especials per la cimera del clima a la sortida a l'estació d'Amsterdam (EFE/Remko de Waal)

Les absències

A Glasgow hi faltaran, però, dirigents mundials tan destacats com els presidents de Rússia, Vladímir Putin; el del Brasil, Jair Bolsonaro, i el de la Xina, Xi Jinping.

La delegació xinesa assisteix a la COP26 amb la promesa d'assolir el pic d'emissions abans del 2030 i la neutralitat del carboni el 2060, però no pas abans. 

La Xina és líder en energies renovables, però sobretot és el país més contaminant del planeta, el primer emissor de gasos d'efecte hivernacle. El 60 per cent de l'energia que es produeix a la Xina prové del carbó, i Pequín defensa que, com a país encara en vies de desenvolupament, li cal seguir augmentant les emissions durant uns anys.

Independentment del que facin la resta de països, la crisi climàtica no es pot resoldre sense la Xina ni es pot limitar a un grau i mig l'augment de la temperatura global.
ARXIVAT A:
Crisi climàtica Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut