Angela Dobrowolski asseguda en el judici
Angela Dobrowolski en el judici (ACN/Jordi Borràs)

Arrenca el judici contra Angela Dobrowolski per l'intent d'assassinat a Josep Maria Mainat

La Fiscalia demana 16 anys de presó a l'exdona del productor audiovisual i exmembre de la Trinca, que es troba en presó preventiva per condemnes d'altres delictes com intents de robatori i assalts a la casa de la víctima

Actualitzat

Aquest dilluns ha arrencat a l'Audiència de Barcelona el judici contra Angela Dobrowolski, exdona del productor audiovisual i fundador de la Trinca Josep Maria Mainat, acusada d'intentar matar-lo.

Segons la Fiscalia, li hauria injectat una barreja d'insulines per provocar-li un xoc mortal, sabent que Mainat té diabetis de tipus dos. La hipòtesi de la investigació és que Dobrowolski, que estudiava el cinquè curs de Medicina, era conscient dels efectes del fàrmac i els va anar controlant amb un glucòmetre amb la intenció d'arribar al punt en què l'estat fos irreversible. Això explicaria que trigués una hora a trucar a emergències, i per això quan els metges hi van arribar Mainat estava en coma.

La raó hauria estat l'herència. Dobrowolski hauria accedit als correus electrònics que Mainat va intercanviar amb els seus advocats, després de saber la intenció d'ell de divorciar-se. Així va descobrir que només en el cas que Mainat morís ella heretaria part del seu patrimoni.

Per tot plegat, les acusacions demanen per Dobrowolski una pena de 16 anys de presó: 13 anys per assassinat en grau de temptativa i 3 anys més per descobriment i revelació de secrets --per haver accedit als documents de l'ordinador de Mainat-- amb l'agreujant de parentiu.

La Fiscalia també demana per a Dobrowolski una multa de 6.000 euros i la prohibició d'aproximar-se o comunicar-se amb Mainat durant 8 anys després del compliment de la pena de presó.

El conflicte ha tingut diverses derivades amb denúncies creuades i diverses detencions, condemnes i l'empresonament de Dobrowolski per diferents condemnes per altres fets contra Mainat i altres persones.


Mainat diu que el va sorprendre que ella "no fes res" per salvar-lo

Precisament, el productor ha declarat aquest dilluns en la primera sessió del judici i ha explicat que el va sorprendre que Dobrowolski "no fes res" i trigués a trucar al SEM la nit que va patir el coma diabètic després que ella li posés dues injeccions.

Segons ha relatat, els fets van passar després d'una tarda de discussions en què ella estava "molt alterada" perquè Mainat va comunicar-li que l'endemà presentaria els papers del divorci.

"Em costa molt acceptar que algú que ha estat 10 anys amb mi fes això per assassinar-me", ha admès Mainat, que ha relatat com els metges van dir-li que havia tingut sort d'estar en bon estat de salut perquè havia estat "en perill de mort"

A més, ha confessat que. mentre l'atenien els serveis d'emergència, li va dir a una treballadora de la llar que l'acusada havia intentat acabar amb la seva vida: "Ella m'ha volgut matar":

"Si un tribunal la condemna serà un dels dies més tristos de la meva vida. No penso que hauré guanyat, sinó que hauré perdut. Però si ella és culpable, espero que la justícia faci el que hagi de fer".

Mainat ha afegit que des que ho deixar amb ell, Dobrowolski era víctima de moltes addicions amb la seva nova parella, i aquell dia -ha dit- anava drogada.

 

Josep Maria Mainat arribant a l'Audiència de Barcelona, amb  el seu fill gran, Pol Mainat (ACN/Laura Fíguls)

 

El fill de Mainat li va posar seguretat privada mentre estava ingressat

Qui també ha declarat aquest dilluns és el fill gran del membre de la Trinca, Pol Mainat, que és qui va denunciar els fets, i ha explicat que estava "claríssim" que Dobrowolski li havia injectat insulina.

De fet, va veure tan clar que ella era un perill que va ordenar posar-li seguretat i va impedir que ella entrés al box de l'hospital.

També ha assenyalat que un cop va poder veure el seu pare a l'hospital, van parlar amb els metges i va dir-li: "M'ha intentat matar, m'ha fotut una injecció quan li he dit mil vegades que no".

El fill de Mainat ha afirmat durant la seva declaració que el seu pare no va morir "de miracle" i que quan el va veure va veure-hi "els mateixos llavis i la mirada" que la seva mare, Rosa Maria Sardà, que havia traspassat feia només uns dies.

Pol Mainat ha destacat que el seu pare va patir "maltractament físic i psicològic" per part de Dobrowolski: "Hem tingut un problema familiar gravíssim".


El judici pot durar tota la setmana

Dimarts hi ha previstes les declaracions de sis testimonis i dos mossos d'esquadra. I dimecres acabaria el judici amb la declaració de l'acusada, però la sala ha reservat també dijous i divendres per si s'allarga alguna declaració.

Durant la vista s'analitzaran els dispositius electrònics dels implicats, les càmeres de seguretat de l'habitatge, on es veu Dobrowolski anant a la cuina diversos cops, i la gravació de la trucada que va fer al telèfon d'emergències 112. També hi haurà informes pericials sobre l'estat de salut de Mainat i sobre els efectes del medicament que li va injectar la seva exdona.

El ministeri públic considera provat que, en el marc del procés de divorci, la dona va saber que si ell moria mentre eren casats continuaria sent una de les hereves del seu patrimoni. Aquesta informació, segons el fiscal, la va obtenir accedint a l'ordinador de Mainat sense el seu permís. A més, segons els capítols matrimonials de la parella, Dobrowolski sabia que si es divorciaven abans de 10 anys de matrimoni --que encara no s'havien complert--, la compensació econòmica seria molt inferior.

àngela Dobrowolski seu al banc dels acusats en el judici que ha començat aquest dillus a l'Audiència de Barcelona (ACN/Jordi Borràs)

El divorci i l'herència

Dobrowolski i Mainat es van casar el desembre del 2011 i tenen dos fills en comú. A principis de gener del 2020, arran de les "desavinences conjugals i el deteriorament progressiu de la relació matrimonial", la dona va abandonar el domicili que compartia la família a Barcelona. De tota manera, hi continuava anant i a vegades s'hi quedava a dormir, sobretot els caps de setmana, per mantenir el contacte amb els fills.

El mes de maig del 2020, Mainat li va comunicar la voluntat de divorciar-se i l'inici del procés judicial.

L'acusada va accedir sense permís als correus que Mainat intercanviava amb els seus advocats --per obtenir informació dels tràmits i termes de la separació--, i s'hauria reenviat el testament i altres documents a un compte personal. Aquesta és una de les proves del ministeri públic, que afirma que va ser així com va descobrir que si Mainat moria mentre encara eren casats, ella esdevindria una de les hereves del seu "molt notable patrimoni", diu el text de les acusacions:

"Davant d'aquesta situació, les discussions i baralles freqüents (incloses agressions físiques contra el seu marit, objecte d'altres procediments), i els problemes que, en aquest context, tenia per obtenir els ingressos econòmics que requeria i Mainat ja no estava disposat a proporcionar-li, la processada va decidir posar fi a la vida del seu marit abans que interposés la demanda judicial de separació o divorci."

I per tot plegat, conclou la Fiscalia, l'acusada hauria ideat un pla per matar el seu marit.

Angela Dobrowolski a la Ciutat de la Justícia l'abril passat (ACN/Carles Martin)

L'intent d'assassinat

Els fets van passar la matinada del 22 al 23 de juny del 2020. Després d'una forta discussió entre la parella, l'acusada "va executar el pla que havia ideat", segons explica la hipòtesi fiscal.

La dona, que ja no vivia al domicili, s'havia quedat a dormir. Durant la nit, les càmeres de vigilància instal·lades a l'habitatge van gravar com la dona entrava fins a 13 vegades al dormitori de Mainat i com s'amagava darrere de la porta del frigorífic per manipular alguna cosa.

Cap a les 2 de la matinada, Angela Dobrowolski va despertar Mainat, que dormia des de les 11 de la nit. Li va dir que li havia d'injectar un medicament per aprimar-se que ella prenia des de feia temps. Mainat, mig adormit, per evitar una nova discussió i poder continuar dormint, va acceptar la injecció.

Dobrowolski li va injectar "una barreja d'insulina d'acció ràpida i d'acció retardada, conscient de les previsibles conseqüències mortals derivades de la injecció".

El text fiscal assegura que la dona sabia que Mainat mai s'havia tractat amb insulina la seva malaltia, perquè estava totalment contraindicada, i, a més, mentre dormia no es podia adonar dels símptomes d'hipoglucèmia i, per tant, no podria reaccionar.

A partir d'aquest moment "la processada va controlar, amb un glucòmetre, el nivell de sucre en sang del seu marit, amb la finalitat de calcular el moment en el qual seria pràcticament impossible la recuperació de la hipoglucèmia que li va provocar". La dona va mesurar el nivell de sucre fins a cinc vegades, assegura l'escrit de l'acusació:

"Plenament conscient --pel resultat dels mesuraments-- que tenia ja una greu hipoglucèmia, que requeria assistència urgent i immediata, no va fer res per revertir el seu estat fins a les 3.12 hores, moment en què va avisar els serveis mèdics d'emergència, amb la finalitat exclusiva d'encobrir el seu comportament i intentar eludir responsabilitats."

El fiscal afegeix que des del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) van demanar a la dona que donés sucre al seu marit, però ella va respondre que no en tenien, cosa que no era certa.

Tretze minuts després de la trucada, els serveis mèdics van trobar Mainat en coma al domicili i li van salvar la vida. Van traslladar Mainat a l'hospital, on va quedar ingressat fins a les 11 del matí, tot i que va trigar dos dies a recuperar-se. No va tenir més seqüeles i no reclama cap indemnització.

L'acusada sempre ha negat que volgués matar el seu marit.

Denúncies, detencions i empresonament

Des que es va conèixer la notícia de l'intent d'assassinat el juny del 2020, l'exparella ha estat notícia diverses vegades perquè la dona ha estat denunciada, detinguda, condemnada i empresonada per diversos delictes: per comunicar-se i vulnerar l'ordre d'allunyament i entrar a la casa de Mainat sense permís, per intentar cobrar xecs falsos a nom seu, per provocar una explosió en un edifici i robar en diversos habitatges, entre d'altres.

L'octubre del 2022 va ser condemnada a dos anys i mig de presó per cobrar 4.100 euros en xecs bancaris falsificats a nom d'ell l'agost del 2020.

El març del 2023 va ser detinguda per haver fet explotar una garrafa al replà d'un bloc de pisos al barri de la Font de la Guatlla, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. En altres ocasions, la dona havia intimidat els veïns d'un dels pisos. A més, hauria disparat amb una pistola de balins a la finestra d'aquest pis, també hauria participat en el llançament d'un líquid tòxic i hauria trencat els vidres de la porta de l'entrada del bloc.

El juliol del 2023 va ingressar a la presó per sis robatoris en casa habitada juntament amb un altre home. El maig passat va ser condemnada a vuit mesos de presó per agredir Mainat tirant-li un objecte l'any 2019, uns fets i una pena que ella va acceptar.

Finalment, el juny passat, els funcionaris de la presó de Dones de Wad-Ras a Barcelona van detectar que Dobrowolski estava fent un forat en la malla d'una reixa, aprofitant que tenia encomanada la tasca de neteja en una escala per on es mouen mercaderies. Havia aconseguit fer un forat petit, encara, per on no hauria pogut passar. La finestra, a més, està a una altura de tres pisos comptant-ne un de fossat.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut