Les arnes busquen aliments secs com llegums, pasta, farina, arròs i galetes
Les arnes busquen aliments secs com llegums, pasta, farina, arròs i galetes

Arnes a la cuina? Com evitar que envaeixin el rebost quan fa calor i mentre som de vacances

Mantenir net el rebost i guardar els aliments secs en envasos hermètics, dues de les recomanacions per evitar sorpreses

Mònica Sanjosé / Judith Casaprima SaguésActualitzat

Tornar d'uns dies de vacances i trobar-se una petita papallona grisa volant a la cuina. Alarma. Potser és una sorpresa de benvinguda desagradable, perquè no es tracta d'una papallona, sinó d'una arna, un insecte que se sol trobar a les cuines a la recerca d'aliments secs com llegums, pasta, farina, arròs i galetes.

Si veus una arna de la farina o del menjar --així es coneixen--, és probable que ja hi hagi una infestació i tocarà revisar a fons tots els aliments secs.

Les arnes a la cuina són un fet bastant comú i no és fàcil desfer-se'n. Ningú n'està immune, per molt neta que estigui la cuina, perquè, de fet, pots comprar aliments ja contaminats.

A més, les altes temperatures de l'estiu i productes que acumulem fa temps al rebost són el seu hàbitat perfecte.

Un rebost amb amb altes temperatures i aliments secs acumulats són el seu hàbitat perfecte
Un rebost amb amb altes temperatures i aliments secs acumulats són el seu hàbitat perfecte (iStock/Tomasz Klejdysz)

Per tant, com més aliments secs guardem a l'armari, més risc correm de trobar-nos aquesta plaga de desagradables papallones a la cuina.

La plaga voladora pot ser difícil de controlar, perquè aquests insectes es reprodueixen ràpidament i, molt probablement, quan la detectis, ja hauran contaminat més d'un paquet de menjar, on ja hi hauran post ous i, al cap d'uns dies, quedaran infectats per les larves.

"Una papallona pot posar uns 100 ous de mitjana", ens explica Lluís Riera, director tècnic de l'empresa SAIA de seguretat alimentària, i com pot arribar a ser un malson:  "Quan es queden sense menjar, busquen el que sigui", en casos extrems, explica, es poden arribar "a menjar la melamina de l'armari on queda el niu i no hi ha manera de treure".

Abans d'arribar a aquest punt de pel·lícula de terror, no ens alarmem perquè seguint els següents consells podrem evitar-ho.


Consells per una bona prevenció

► Rebost net

Cal mantenir net el rebost o l'armari on s'emmagatzema el menjar. Evitar que quedin restes d'aliments abocats, com la farina, i fes-hi neteges periòdiques, racons inclosos.

Riera recomana desinfectar els armaris amb aigua i vinagre, --si es vol ser més ecològics--, i si no, amb aigua i lleixiu.

"El vinagre és molt bon desinfectant perquè la mateixa acidesa mata la larva i l'ou, i fa de barrera a l'arna que pugui venir."

Els pots de vidre, aconsella posar-los al rentavaixella, on l'alta temperatura els desinfecta en profunditat.


► Aliments secs a la nevera

El consell més habitual és conservar els aliments de rebost en un lloc fresc, a temperatura ambient, és a dir, de 25 graus com a màxim.

Procurar col·locar els aliments lluny de neveres i congeladors, que són emissors de calor constant.  

Però què passa a ple estiu? I si marxem molts dies i hi ha una onada de calor? Doncs és preferible guardar els aliments secs a la nevera.

"La calor i la humitat afavoreixen la reproducció de l'insecte, però jo recomano posar-ho en pots hermètics a la nevera que, tot i que és humit, el pot hermètic el protegeix", puntualitza l'expert.

Si tenim el paquet sencer i no té cap forat podem posar-lo directament a la nevera mentre siguem fora, afegeix Riera.

 

► Recipients hermètics: plàstic o vidre

Les larves són capaces de perforar els recipients de paper o cartó, així que evita deixar els paquets d'arròs, llegums o farines en els seus embalatges originals.

És millor guardar-los en pots o tàpers hermètics, de plàstic o de vidre. Així, en cas que hi hagi una larva, no en podrà sortir i contaminar altres productes, i a més, si tens una plaga a la cuina, aquest aliment no es contaminaria.

Cal evitar l'error comú d'acumular paquets a mitges a la part més profunda de l'armari, ja que són el blanc perfecte per als insectes. Com més temps mantinguis un paquet obert i mal segellat, més números hi haurà de patir una plaga.

Un truc: col·loca fulles de llorer a les cantonades dels armaris de la cuina, per allunyar-ne les arnes.


S'han colat a la cuina. I ara què?

La prevenció no sempre és suficient. Què hem de fer si detectem alguna arna volant per la cuina? No n'hi ha prou amb atacar-les, sinó que també cal tenir en compte els ous i larves, perquè segur que s'han reproduït.

"Quan veiem la papallona, sabem que tenim el problema a tot el rebost", diu Riera. I és que els armaris no són hermètics.

"L'ou i la larva sol trobar-se més on hi ha cereal, que és on li agrada estar, però després, un cop creix, ja t'envaeix tota la cuina. Fes una neteja. Llença-ho tot i comença de zero", recomana  Lluís Riera

 

► Buida l'armari i revisa un per un els paquets

Si has detectat l'arna en un armari, buida'l completament i revisa tots els paquets de menjar. Si trobes algun ou o larva en algun paquet, llença'l immediatament per evitar que les arnes continuïn reproduint-se.

Si tens una plaga el més possible és que n'acabis trobant en més d'un paquet. Per tant, comprova tots els paquets, fins i tot els tancats i que aparentment estan en bon estat, i llença, per si de cas, també els paquets oberts.

Posa especial atenció als aliments més temptadors per les arnes: la pasta, la farina, l'arròs, la sèmola, els cereals, les fruites deshidratades, els fruits secs, llegums, els tes, les espècies, el pa ratllat i les galetes.

Compte perquè també es pot contaminar el pinso dels animals.

Lluís Riera recorda que aquests aliments no tenen data de caducitat, sinó de consum preferent, i no perquè hagin passat d'aquesta data són més propensos a què s'hi reprodueixin els insectes. "L'aliment no té un perill, pot perdre qualitat, però no és un tema de seguretat alimentària, és un tema de qualitat de producte", explica.


► Neteja-ho tot a fons

Un cop t'has desfet dels paquets infestats, neteja l'armari a fons, i fins i tot passant l'aspirador pels racons, tot i que Riera, no troba que sigui una bona idea, ja que "és difícil desinfectar el filtre d'un aspirador. És un punt crític", diu.

Netejar l'armari amb aigua calenta i sabó o desinfectar-ho amb vinagre o lleixiu, per eliminar qualsevol larva o ou que hagi pogut sobreviure.

Eixuga bé les superfícies que hagis netejat, perquè les larves de les arnes proliferen en ambients humits. Deixa els armaris oberts fins que estiguin ben secs. Mantenir la cuina ben ventilada "també ajuda que no vinguin les arnes", diu Riera.

Revisa bé les tapes dels envasos, perquè les arnes solen dipositar també els seus ous allà.

No oblidar-nos del calaix del pa. Les molles que s'hi acumulen molt temps en un recipient obert com és el calaix són una font d'aliment per l'arna, els seus ous i larves. "És difícil que l'insecte vingui amb el pa, perquè la mateixa cocció ja l'elimina, però sí que és un focus que pot contaminar altres cereals", diu l'expert.

Si detectes una arna, buida l'armari, neteja'l a fons i revisa tots els pots (iStock)

► Esbrinar d'on venen

És important saber d'on venen per erradicar d'arrel el problema.  

Dintre la cuina, per saber on tenim el focus, una manera d'esbrinar-ho és comprar trampes adhesives per a insectes voladors i posa-les a l'interior dels armaris. Aquestes trampes no són insecticides, sinó que porten feromones que atrauen l'arna que mor atrapada en l'adhesiu.

Si queda alguna arna, s'hi enganxarà atreta per l'olor, morirà i ja no pondrà ous. A més, sabràs que has de netejar aquell armari perquè estava infestat.

Però, com han arribat a casa?

"En el 90% dels casos l'insecte ve del camp", diu Riera, que afegeix que el producte ja el comprem infectat: "Moltes vegades ja te l'endús directament del supermercat", perquè el paquet s'ha contaminat durant l'emmagatzematge. En aquest sentit, recomana revisar els paquets abans de comprar-los. Amb tot, assegura que la indústria alimentària aplica tota mena de protocols.

"La indústria alimentària fa tot el possible perquè és un problema important. Pensa que se'ls pot carregar tota una producció sencera d'un magatzem. Tenen plans antiplagues i controls perquè en els magatzems i en els llocs on tenen el producte no hi hagi cap tipus d'infestació."

Si et trobes amb un exemplar al plat, no entris en pànic, perquè en cas que n'hi hagi en un paquet i no les hagis detectat, sàpigues que aquests insectes no són tòxics.

Per tant, si has cuinat menjar amb ous o larves sàpigues que no suposarà un problema per a la salut, especialment si es bull el producte, com l'arròs o els llegums.

Tot i que algunes recomanacions ho indiquin i hi ha productes especials per a aquestes arnes, Riera no aconsella en cap cas tirar insecticida a la cuina. "Jo no ho recomano. De fet, en l'àmbit professional està prohibidíssim. Si fos un restaurant, no podrien tirar insecticida".

En cas de fer-ne servir, cal anar molt amb compte, a aplicar-lo només als racons i darrere els mobles, evitant el taulell de la cuina o la vaixella, cristalleria i recipients de cocció que puguin contaminar el menjar.

En casos extrems, quan tots els consells i neteges han fallat, ens queda recórrer als professionals: una empresa antiplagues. "Són els únics autoritzats a posar productes químics, com verins o insecticides, que posaran en llocs estratègics", defensa Riera.

 

ARXIVAT A:
Alimentació
Anar al contingut