Aragonès i Borràs s'han reunit aquest dimecres a la tarda al Parlament (ACN)

ERC i Junts aparquen els retrets i exploren "un front comú" a les eleccions generals

Junqueras rebutja la llista unitària proposada per Junts i el PSC diu que sense els socialistes no hi pot haver consens

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès ha iniciat aquest dimecres els contactes per concretar la proposta que llançava aquest dimarts, d'un "front democràtic per defensar Catalunya". El president de la Generalitat s'ha reunit al Parlament i per separat amb els partits sobiranistes i independentistes: Junts, la CUP i els comuns, a més del seu propi partit, Esquerra.

L'objectiu era construir un front comú contra el PP i Vox a les eleccions generals anticipades que Pedro Sánchez va convocar per sorpresa per al 23 de juliol. De moment tothom sembla estar d'acord amb la filosofia de l'entesa, però no queda clar, encara, quin abast pot tenir.

En qualsevol cas, ERC i Junts han aparcat --almenys per ara-- els retrets, i coincideixen en la idea d'explorar aquests "un front comú".

Tots els grups han explicat que les reunions han servit per analitzar els resultats d'aquest diumenge, a les eleccions municipals i a les d'altres autonomies, amb un auge de la dreta i l'extrema dreta.

Però és en la concreció de la proposta del front unitari on arriben les principals discrepàncies: ERC no vol una llista unitària -però estaria oberta a parlar d'altres fórmules com ara un grup parlamentari conjunt-, Junts la veuria bé -però vol un front independentista, sense En Comú Podem- i la CUP no es vol deixar portar per les presses del calendari.

Pel que fa als comuns, Jéssica Albiach ha transmès a Aragonès el seu rebuig a una llista unitària, per bé que s'han mostrat oberts a assolir acords programàtics. Aquest dijous, Aragonès mantindrà una última reunió amb el PDeCAT.


Junqueras: la llista unitària "forma part del passat"

La primera reunió ha estat amb el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, i també hi han participat els líders d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové i Marta Vilalta.

En la roda de premsa posterior a la trobada, Junqueras ha tancat la porta a una llista unitària per al 23J, com proposa Junts, amb l'argument que és una fórmula que "forma part del passat" i que té un "objectiu purament tàctic" d'anar contra la presidència de la Generalitat.

Sí que és partidari, ha dit, d'un front unitari per "reforçar les institucions" catalanes i per acordar punts programàtics sobre qüestions com la defensa de la llengua, l'escola, l'economia i les infraestructures.

Jové, Junqueras i Vilalta, aquest migdia, a la sala de premsa del Parlament (ACN/Sílvia Jardí)

Borràs diu que és un bon moment per refer llaços

Ja a la tarda, Aragonès s'ha trobat amb els representants de Junts. Laura Borràs, des de la sala de premsa del Parlament, ha insistit en la proposta de fer una candidatura conjunta de l'independentisme que, per tant, i a diferència de la proposta d'Aragonès, no comptaria amb els Comuns.

Borràs ha explicat que s'ha acordat amb Aragonès seguir treballant plegats per crear aquest front comú de cara a les eleccions, tot i les moltes diferències entre tots dos partits, i ha insistit en la necessitat de treballar en clau catalana i per avançar cap a la independència.

La presidenta de Junts ha assegurat que és un bon moment per refer llaços i recuperar la confiança mútua.
 

Reguant: "Amb pressa no es troba cap solució"

També a la tarda, Aragonès s'ha reunit amb la CUP. La diputada Eulàlia Reguant ha apuntat, a la sortida, que "amb pressa no es troba cap solució a problemes profunds".

"No es pot pretendre que en un mes i mig se solucioni el que no s'ha fet en dos anys", ha alertat en unes declaracions a la premsa després de reunir-se amb el president al Parlament. També ha advertit que les propostes no poden ser "a toc d'eleccions", i ha afegit que durant la trobada no han parlat ni d'una llista conjunta ni de punts compartits en el programa per a les generals.

Les diputades de la CUP que s'han reunit amb el president de la Generalitat al Parlament (ACN/Sílvia Jardí)

Durant la reunió, la CUP ha traslladat a Aragonès que cal reflexionar en profunditat --ha dit Reguant-- sobre els resultats de les eleccions municipals, que van ser "un correctiu per a tot l'independentisme" i van mostrar un "auge preocupant de la dreta, l'extrema dreta i l'unionisme".


En què coincideix, el sobiranisme?

On hi ha més consens és en trobar acords en temes com la llengua o l'educació. Sobre la proposta de Junts d'una candidatura conjunta, ERC no la comparteix però no hi tanca la porta.

Pel "govern fort" que demana Junqueras, fins ara han estat els comuns i el PSC els que han donat suport al més important: als pressupostos. L'interrogant és si ara hi poden tenir un paper Junts i la CUP, que demanen un canvi de rumb al govern.

Sobre la prioritat d'Ajuntaments, Diputacions i Consells Comarcals independentistes, ERC i Junts estan d'acord, tot i la desconfiança pel pacte de fa 4 anys a Barcelona entre Junts i el PSC.

També la CUP prioritza a Girona un govern independentista a l'Ajuntament, mentre que els Comuns han deixat clar que la prioritat són els acords on no hi hagi Junts, començant per Barcelona.


Aragonès defensa "una aliança de fons"?

El president de la Generalitat ha obert la ronda de contactes després de la sessió de control al Parlament, on tots els grups l'han interpel·lat sobre la seva proposta de "front democràtic" contra el govern del PP i Vox que, segons ha vaticinat, sortirà del 23J.

En resposta als grups parlamentaris, el president ha assegurat que "no es tracta d'una papereta d'un sol dia", sinó que "ha de ser una aliança de fons, de treball constant", que ha d'anar més enllà del 23J.

Ha defensat que és una oferta "prou oberta" perquè es pugui "treballar i construir en positiu des de la diversitat". I ha demanat als partits que interpel·la --sobiranistes i independentistes-- deixar de costat els "retrets" i unificar forces per "defensar els amplis consensos de Catalunya".

La resposta de Junts ha estat reiterar que s'obren a parlar per conformar una llista conjunta independentista, una llista on no veuen els Comuns. Albert Batet ha agraït a Aragonès la proposta, que veu com "una oportunitat" si és "sincera". "Cal unitat, sense retrets. És moment de seure i de solucions, d'un front independentista per fer front a la repressió, per dir prou a governs de PP i de PSOE", ha dit.

Aragonès respon al cap de l'oposició, Salvador Illa (ACN/Natàlia Segura)

El PSC ha rebutjat que pugui haver-hi cap "consens" que no compti amb els socialistes. "Amb humilitat, se'm fa difícil pensar en consensos a Catalunya al marge del primer partit de Catalunya", ha dit. I ha afegit: "Catalunya no necessita fronts, sinó un bon govern, les idees clares i conviccions fermes per avançar".

Des dels Comuns, la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha vist amb bons ulls que hi hagi aliances per defensar les "institucions fortes" a Catalunya, però ha avisat que amb Junts ells "no aniran ni a la cantonada".

La CUP, per la seva banda, ha rebutjat "propostes de darrera hora fetes a cop de papereta i encarades a unes noves eleccions".

Aquesta és la crònica de la sessió al Parlament:

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23JPere AragonèsOriol JunquerasEn comúERCJuntsCUPPDeCAT
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut