Aragonès fa canvis al govern: surten Cambray, Fernàndez i Jordà, i entren Simó, Capella i Mascort

Segons el president de la Generalitat, els canvis al govern responen a l'objectiu d'"encarar els pròxims dos anys amb energies renovades"

RedaccióActualitzat

Anna Simó, Ester Capella i David Mascort han pres possessió aquest dilluns a la tarda dels càrrecs de consellers d'Educació, Territori i Acció Climàtica, en substitució de Josep Gonzàlez-Cambray, Juli Fernàndez i Teresa Jordà, respectivament.

Tots tres han promès el càrrec en un acte al Palau de la Generalitat. El president, Pere Aragonès, ha agraït la feina dels consellers sortints, dels quals ha elogiat la "valentia" i que hagin optat per la decisió "millor per al país i la seva gent".

Dels nous consellers, Aragonès ha destacat les "dilatades experiències" en el ram que els pertoca. S'ha mostrat confiat que aportaran "energies renovades" i que "reforçaran" el govern, i els ha donat les gràcies per entomar la feina en el moment actual, marcat per l'auge de l'extrema dreta:

"Us agraeixo aquest pas endavant en un context com l'actual, on l'avenç de l'extrema dreta esdevé una amenaça, també a Catalunya, com en altres racons d'Europa i el món. Una amenaça per a les institucions catalanes i per als drets i llibertats democràtiques."

En un discurs que ha acabat amb un "Visca Catalunya i visca la llibertat", i l'himne d'"Els segadors", Aragonès ha parlat diverses vegades de la "Catalunya sencera".

"Adopteu un compromís amb el país sencer i amb la voluntat col·lectiva de decidir --sòlida, àmplia, transversal, de la societat catalana que vol decidir col·lectivament i democràticament quin ha de ser el futur polític del país", ha afirmat, adreçant-se als nous membres del govern.

Aragonès i Simó es feliciten després de la presa de possessió de la consellera
Aragonès i Simó es feliciten després de la presa de possessió de la consellera (ACN/Mariona Puig )

Els tres nous consellers han fet després el traspàs de carteres amb els seus predecessors i aquest dimarts ja podran participar en el Consell Executiu.

L'acte no s'ha fet al Saló Sant Jordi, com era habitual, perquè s'hi estan retirant unes pintures encarregades durant la dictadura de Primo de Rivera.
 

Reforçar el govern després de la patacada de les municipals

Amb aquests canvis, l'objectiu del president és enfortir el govern després dels mals resultats d'Esquerra a les eleccions municipals i amb la vista posada en l'escenari posterior al 23J. "Cal encarar els pròxims dos anys amb energies renovades", ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa per anunciar uns canvis que, ha dit, "estan formulats amb la previsió que les eleccions siguin el 2025".

Aquesta nova crisi a mitja legislatura, la primera després de la ruptura amb Junts --l'octubre del 2022--, afecta tres conselleries.

Salutació entre el president Aragonès i David Mascort, el nou conseller d'Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural (ACN/Mariona Puig)

La primera, la d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Qui l'ha liderat fins ara, Teresa Jordà, anirà a les llistes d'Esquerra a les eleccions generals del 23 de juliol com a número dos per la circumscripció de Barcelona, fent tàndem amb Gabriel Rufián.

David Mascort, fins ara secretari general del departament, és qui la rellevarà. Ha estat alcalde de Vilablareix i va ocupar la presidència de la Federació Regional d'ERC a Girona.

També surten del govern els consellers d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i de Territori, Juli Fernàndez.

Cambray serà substituït per Anna Simó. "Un sistema educatiu a qui se li exigeix molt i uns docents que ho estan donant tot necessiten un equip renovat, i estic convençut que Simó ens ho garanteix", ha destacat el president.

Cambray ha estat dos anys al capdavant del departament. En aquest temps, ha hagut de gestionar, entre d'altres, les protestes dels sindicats de mestres i professors, amb l'anunci de l'avançament del calendari escolar com a espurna. Tot i que durant el seu mandat s'ha implementat la gratuïtat a l'I2 --a les escoles bressol--, s'han abaixat les ràtios a I3 i s'han fet passos en la lluita contra la segregació escolar, aquesta decisió serà, probablement, la mesura per la qual més se'l recordarà.

Ester Capella ha assumit la conselleria de Territori
Ester Capella rep la felicitació del president després d'assumir la conselleria de Territori (ACN/Mariona Puig )

Ester Capella, actual delegada del govern a Madrid i consellera de Justícia entre el 2018 i el 2021, agafarà el relleu de Fernàndez al capdavant de Territori. El seu substitut o substituta a Madrid, segons ha dit el president, s'elegirà després dels comicis del 23J.

Aragonès ha agraït la feina als consellers sortints per "tot l'esforç i el compromís" i ha destacat que "han posat les bases d'una transformació" que ara hauran de "consolidar" els tres nous membres del govern "per fer avançar el país".

 

ARXIVAT A:
Educació Pere AragonèsGeneralitat de CatalunyaCrisi de governAnna Simó
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut