Aragonès abandona la primera línia política "per responsabilitat"

El president no recollirà l'acta de diputat i continuarà en funcions fins que hi hagi el nou govern

Paula Florit GomilaActualitzat

Pere Aragonès abandona la primera línia política "per responsabilitat". El líder d'ERC ho ha anunciat l'endemà de la patacada d'Esquerra a les eleccions. Els republicans han perdut 13 escons i han passat a ser la tercera força al Parlament, amb 15 diputats menys que Junts i 22 menys que el PSC. 

Aragonès, doncs, no recollirà l'acta de diputat i no formarà part del nou Parlament, que s'ha de constituir abans de Sant Joan. Així ho ha fet saber aquest matí a l'executiva del partit i ho ha comunicat en una breu roda de premsa que ha ofert en solitari des de la seu republicana.

"Les properes setmanes centraré els meus esforços a facilitar una transició des del govern en funcions fins a l'elecció d'un de nou; així com la transició dins ERC, des del meu rol de coordinador nacional, per tancar un cicle electoral de mals resultats i obrir-ne un de creixement", ha explicat.

"Ha estat una legislatura dura", hi ha afegit el president en funcions, traient pit de la seva gestió: "Estic convençut que el temps posarà en valor l'extraordinària feina que hem fet el govern republicà els últims anys."
 

"Correspon al PSC i Junts gestionar la situació"

Preguntat per l'anunci de Carles Puigdemont, que aquest matí ha dit que es vol presentar a la investidura i refer ponts amb els republicans, Aragonès ha defensat que la pilota és a la teulada del PSC i de Junts: "Els correspon a ells negociar. A nosaltres la ciutadania ens ha donat el paper d'oposició. Ells s'hauran d'entendre i saber com gestionar aquesta situació."

Sobre la posició d'Esquerra, ha afirmat: "Qui ho haurà d'explicar seran els lideratges del grup parlamentari." En tot cas, ha insistit que "no facilitaran" una investidura de Salvador Illa i "no participaran en operacions que necessiten l'acord de Junts i el PSC". És a dir, també descarten d'entrada facilitar que Puigdemont sigui president amb l'abstenció dels socialistes, que és l'única aritmètica que ho faria possible.

"Amb el meu gest d'avui intento estar a l'altura dels 93 anys d'història d'ERC i que aquest projecte s'enforteixi i torni a vèncer", ha conclòs.

Oriol Junqueras i altres membres del partit seguint la compareixença de Pere Aragonès
Junqueras i altres membres del partit han seguit la compareixença d'Aragonès (ACN/Àlex Recolons)

Al fons de la sala, l'aplaudien, entre d'altres, Oriol Junqueras; la portaveu i adjunta a la secretaria general, Marta Vilalta, o la portaveu del partit, Raquel Sans. ERC obrirà ara el debat sobre el seu futur, incloent-hi la direcció d'Oriol Junqueras i Marta Rovira.

 

 

 

ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut