Derek Chauvin, el juny de 2021, durant el judici en un tribunal estatal de Minnesota (Reuters)

Apunyalen a la presó el policia que va matar George Floyd

Derek Chauvin compleix una condemna de més de 20 anys en un centre penitenciari federal d'Arizona

RedaccióActualitzat

Derek Chauvin, que el 2020 va causar la mort de George Floyd posant-li el genoll al coll quan el tenia immobilitzat a terra, ha estat apunyalat aquest divendres a la presó federal d'Arizona on està complint condemna.

L'agressió, comesa per un altre pres, l'ha confirmada l'agència Associated Press, que cita persones coneixedores dels fets que han volgut mantenir l'anonimat. 

"Chauvin ha sobreviscut a l'atac", assegura el diari The New York Times, que també cita una persona coneixedora dels fets. 

L'Oficina Federal de Presons ha confirmat que un intern de la presó federal de Tucson ha estat agredit, però no ha confirmat que fos Chauvin.

Mural en memòria de George Floyd a Minneapolis, en el lloc on va morir (Reuters/Nicole Neri)

En un comunicat, també ha explicat que els funcionaris del centre han respost a l'atac i "han iniciat mesures per salvar la vida" de la víctima, que ha estat traslladada a un hospital local.

Cap funcionari ni cap altre intern han resultat ferits. 

Aquesta agressió es produeix la mateixa setmana que el Tribunal Suprem dels Estats Units ha rebutjat l'apel·lació de Chauvin contra la sentència per assassinat imposada pel tribunal estatal de Minneapolis.

L'expolicia argumentava que el biaix del jurat i l'actuació del jutge que presidia la vista van privar-lo d'un judici just.


Un cas que va fer la volta al món

El maig del 2020, quan era agent de la policia de Minneapolis, Chauvin i tres companys més van detenir Floyd, un home negre denunciat per un botiguer que l'acusava d'haver utilitzat un bitllet fals per comprar cigarretes.

Després de fer-lo sortir del cotxe, el van emmanillar i immobilitzar a terra. Aleshores, Chauvin va estar més de nou minuts pressionant el coll de Floyd contra l'asfalt, sense fer-li cas quan insistia que no podia respirar.

Floyd tenia 46 anys, Chauvin, aleshores, 44. 

Pancarta amb la frase "No puc respirar", les últimes paraules de George Floyd, en una protesta a Sydney, Austràlia (Europa Press/AAP Image DPA)

L'escena, enregistrada amb un telèfon mòbil per Darnella Frazier, una noia que passava per allà en aquell moment, va fer la volta al món i va marcar un abans i un després en les protestes contra el racisme i la violència policial. La frase "I can't breath" ("No puc respirar") es va convertir en el lema de moltes mobilitzacions.

També va dur a la detenció i processament de Chauvin i els altres tres agents, que van ser expulsats de la policia.

Frazier, que més tard va explicar com va ser de traumàtica l'experiència d'enregistrar la mort de Floyd, va ser reconeguda amb una menció especial per part del jurat dels Premis Pulitzer.


Dues condemnes de més de 20 anys

Chauvin va ser condemnat pel tribunal estatal de Minnesota i per un tribunal federal. Va rebre una sentència federal de 21 anys de presó per violació dels drets civils de Floyd, i una sentència estatal, de 22,5 anys de presó per assassinat.

Des d'aleshores compleix condemna en una presó federal de Tucson, a Arizona. Actualment té 47 anys. 

Els altres agents, J. Alexander Keung, Thomas Lane i Tou Thao, que no van fer res per aturar Chauvin, van ser jutjats i condemnats per delictes federals i estatals menys greus.

Protesta a Barcelona contra el racisme i per la mort de George Floyd, el juny del 2020 (Europa Press/Matias Chiofalo)

El febrer del 2022, quan encara no feia dos anys de la mort de Floyd, la policia de Minneapolis va tornar a ser notícia per la mort d'un negre. En aquest cas, un noi de 22 anys que era a casa seva, dormint, quan la policia hi va entrar sense avisar i va disparar-li en veure que tenia una pistola.

Es dona la circumstància que la víctima, Amir Locke, no era objecte de cap ordre de registre ni estava relacionat amb la investigació policial d'un homicidi comès en una localitat veïna. 

El març del 2023 les autoritats de Minneapolis van anunciar l'aprovació d'un pla per reformar la policia local.

 

ARXIVAT A:
PolicialEstats UnitsRacismeGeorge Floyd
Anar al contingut