L'iPhone 12, un model prohibit a França per les elevades radiacions

Apple reconeix ara que l'iPhone 12 supera les radiacions: hi ha risc per a la salut?

La Unió Europa estudia prohibir aquest model d'Apple i l'OCU reclama que Espanya també el retiri del mercat
Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

El gegant nord-americà Apple reconeix ara que l'iPhone 12 no compleix amb els nivells de radiació permesos a Europa. De fet, té intenció d'actualitzar el telèfon per complir amb els estàndards europeus sobre el nivell d'emissions d'ones i fer que França torni a comercialitzar-lo aviat.

Així ho ha explicat en un tuit el ministre francès de Transició Digital i Telecomunicacions, Jean-Noël Barrot, que s'ha mostrat obert a tornar a comercialitzar el producte a França si es fa aquesta modificació.


Per la seva part, Apple ha confirmat que publicarà "una actualització per als usuaris francesos per tenir en compte el protocol utilitzat per les autoritats franceses de regulació", tal com recull l'Agència France Presse.


La Unió Europea estudia prohibir-lo

Després que França prohibís l'iPhone 12 per les elevades radiacions, ara aquesta mesura podria estendre's al conjunt de la Unió Europea.

Un cop les autoritats franceses han notificat als països la decisió, els estats membres tenen tres mesos per valorar si s'oposen o no al veto.

En cas que després d'aquest termini cap estat membre s'hi posicioni en contra, la prohibició es generalitzaria al conjunt del club dels 27.

I és que la normativa comunitària sobre petits electrodomèstics determina que un estat membre té l'obligació d'informar els seus socis quan decideix restringir la comercialització d'un producte.


Fins a quin punt hi ha risc?

Experts consultats per TV3 fan una crida a la calma. Així s'explica Marc Aznar, secretari tècnic del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació:

"La gent que tingui un iPhone 12 hauria d'estar tranquil·la i, simplement aplicar les mesures que es recomanen de forma general, com utilitzar el mans lliures si cal parlar molta estona."

De fet, Aznar posa sobre la taula que hi ha un control força exhaustiu de les emissions de la telefonia mòbil i les dades recollides a les diferents estacions indiquen que els nivells s'estan respectant. "Jo penso que els ciutadans han d'estar tranquils", insisteix.

López insta a fer campanyes de prevenció sobre com utilitzar aquests dispositius de manera que no s'estigui exposat tot el dia a les radiacions. Recomana, per exemple, fer servir el mans lliures sempre que es pugui i evitar els auriculars sense cables.


Què en diu l'OMS?

Tot i que l'OMS va classificar el 2009 la radiació emesa pels mòbils com un possible causant del càncer, fins al moment no hi ha estudis científics que confirmin aquesta hipòtesi.

L'organisme assegura: "Actualment no hi ha cap evidència que l'exposició a camps electromagnètics de baixa intensitat sigui perillosa per a la salut humana".

Tot i que s'han fet molts estudis sobre el tema, hi ha poca relació demostrada entre els problemes de salut i les radiacions.


L'OCU demana que es retiri també a Espanya

Davant d'aquest estudi, l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, ha demanat que es retiri l'iPhone 12 també a Espanya:


Bèlgica ja revisa els riscos del dispositiu

En aquest context, Bèlgica ja ha mogut fitxa. El secretari d'estat per la Digitalització, Mathieu Michel, ha explicat que ha donat instruccions que es revisin els riscos dels dispositius amb l'objectiu de determinar si el seu país segueix els passos de França.


França constata que l'iPhone 12 emet massa radiació

Tot plegat, després que l'Agència Nacional de Freqüències (ANFR) de França constatés en una sèrie de proves que els telèfons d'aquest model sobrepassen l'índex d'absorció específica d'energia (DAS, en francès).

La normativa europea indica que les emissions DAS per a un telèfon a la butxaca o a la mà han de ser com a màxim de 4W/kg. Però l'anàlisi de 141 telèfons IPhone 12 va donar un valor mitjà de 5,74 W/kg, va especificar l'ANFR.

L'organisme ha demanat a Apple que posi solució a aquesta disfunció.

L'iPhone 12 va sortir al mercat el 2020 i Apple ja no en ven cap de nou, però sí que n'ofereix de recondicionats, com també fan altres venedors. A França, però, ja no se'n poden comprar.

Amb tot, el ministre francès de Transició Digital i Telecomunicacions, Jean-Noël Barrot, va fer una crida a la calma, en assegurar que els límits de radiació establerts per la llei se sobrepassen "lleugerament".

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut