Jordina Carbó ha explicat l'actuació de la Policia Nacional a l'IES Pau Claris l'1-O

"Apartaven la gent violentament", el testimoni emocionat d'una votant a l'IES Pau Claris

Afirma al Suprem que els policies donaven "cops desproporcionats, gratuïts, inexplicables per mi" i que tiraven gent a terra
Irene Vaqué Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Agents obrint-se pas "violentament", tirant gent a terra i cops "gratuïts" amb maces. Aquest és el relat que, emocionada, ha fet de l'1-O Jordina Carbó, una votant que aquell dia, des de primera hora, va ser a l'IES Pau Claris de Barcelona, un dels centres amb policies investigats per la seva actuació.

Carbó ha estat una de les persones que eren als col·legis el dia del referèndum que el Suprem ha escoltat aquest dimarts. Ella es va oferir per formar part d'una mesa.

Ha explicat que des de la finestra va veure com desenes de policies amb casc i escuts accedien a l'institut "com en formació" i "apartaven la gent violentament, amb empentes" per fer-se pas. Segons ella, no els van informar en cap moment que complien una ordre judicial.

A continuació va sentir uns "cops molt forts", que després va veure que eren maces, amb les quals els antiavalots van anar fent destrosses al seu pas.

"Eren cops desproporcionats, gratuïts, inexplicables per mi."

També va presenciar com tiraven gent a terra:

"Dins del primer pis hi havia molta gent gran, recordo una senyora cega, un senyor estirat a terra que patia del cor… Pujo al primer pis, tenia un noi al costat, un agent l'agafa pel coll i la samarreta i el tira a terra. Recordo una noia embarassada que estava en una paret, un agent va cap a ella i un noi que suposo que devia ser la seva parella, quan s'hi va interposar, també l'agafen i el tiren a terra."

Una dona arrossegada per la policia a l'IES Pau Claris l'1-O

La testimoni ha explicat que un agent va anar cap a ella, que li demanava que paressin els cops, i que li va respondre estirant-li la bossa:

"Jo li deia 'Pareu, pareu, ja està'. Recordo que duia una cadena i es feia cops a la cuixa. Estava espantadíssima. Quan jo li dic 'Ei, ei, ei' i m'estira la bossa, i en aquell moment anaven amb maces, feien cops a taules, cadires, trencaven coses, el material. M'assec a terra, truco al meu germà, perquè estava molt espantada. Li vaig dir que eren a dins, ho tenien tot i estaven donant cops, estaven destrossant les coses."

 


Les imatges dels agents desallotjant amb força la gent a l'escala de l'institut són de les més impactants de la jornada del referèndum.

 

L'aparició de les urnes "va ser una sorpresa"

Com ha passat amb altres testimonis del dia, les acusacions han preguntat a Carbó si tenia coneixement que el Tribunal Constitucional havia suspès el referèndum o de la interlocutòria del TJSC que demanava tancar els col·legis. En aquest cas, ho ha fet l'Advocacia de l'Estat, i ella ha dit que no.

Rosa María Seoane ha fet les preguntes de l'Advocacia de l'Estat

Aleshores l'advocada Rosa María Seoane l'ha interrogat pels reforços policials que havien arribat a Catalunya els dies previs, i la testimoni ha admès que n'estava al corrent. Quan li ha preguntat si sabia per què se'ls havia mobilitzat, el jutge Marchena ha tallat l'interrogatori i ha alertat que estava fent preguntes "intranscendents des del punt de vista jurídic".

Seoane li ha preguntat també qui havia portat les urnes al col·legi, i la testimoni ha contestat que no ho sabia. "Van aparèixer, però no sé qui ho va fer.... Va ser una sorpresa per mi."

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut