Un conductor paga la tarifa per passar el túnel del Cadí
Uns 22.000 residents de la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà gaudeixen de la gratuïtat del peatge, segons Territori (3Cat)

Anuncien canvis en els descomptes al túnel del Cadí: gratuït també per a alguns no residents

Les noves condicions entraran en vigor entre el setembre i l'octubre i el sistema es podrà gestionar per internet, a través d'una nova plataforma web, a partir del març del 2025

RedaccióActualitzat

El govern en funcions ha acordat canvis en el sistema de descomptes al túnel del Cadí a partir del setembre o l'octubre, quan s'aprovi el decret anunciat aquest dimecres.

Per una banda, ampliarà els beneficiaris que podran travessar-lo de forma gratuïta. I, per una altra, es modernitzarà el sistema perquè els tràmits es puguin fer de manera electrònica, a través d'una nova web que entrarà en funcionament d'aquí set mesos. També es demanarà menys documentació, després de la denúncia d'una usuària davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades que es demanaven massa dades personals.

Hi ha descomptes de fins al 15% segons el nombre de viatges que es fan en sis mesos o la facturació o despesa anual, i també bonificacions del 100% als residents de l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya que viuen i treballen a la mateixa comarca o hi tenen els fills escolaritzats, als veïns jubilats i als estudiants amb mobilitat obligada en algun municipi d'aquestes comarques.

El peatge també és gratuït per als camions amb adreça fiscal a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà. 

Territori xifra en 22.000 persones els residents que actualment es beneficien de la gratuïtat d'aquest peatge.

Un semàfor en vermell, al costat d'una barrera de peatge
Cada dia passen uns 8.500 vehicles, de mitjana, pel túnel del Cadí

Qui seran els nous beneficiaris de la gratuïtat?

La Generalitat ha decidit ampliar les bonificacions del 100% a dos col·lectius més. D'una banda, els professionals liberals de mútues col·legials que treballin de forma presencial en algun municipi d'aquestes tres comarques. I de l'altra, les persones més grans de 67 anys que tinguin assignat el CAP --el centre d'atenció primària-- en algun municipi del Berguedà, la Cerdanya o l'Alt Urgell.

El túnel del Cadí no és gratuït, però, ni per als residents que treballen fora d'aquestes tres comarques ni per als estudiants que viuen al Berguedà, l'Alt Urgell i la Cerdanya però estudien fora, que continuen reclamant que se'ls inclogui entre els beneficiaris

Els conductors que no disposen de gratuïtat han de pagar gairebé 14 euros per passar el túnel del Cadí (ACN/Albert Lijarcio)
Els conductors que no disposen de gratuïtat han de pagar gairebé 14 euros per passar el túnel del Cadí (ACN/Albert Lijarcio)

Canvis en la tramitació

Els canvis en la tramitació dels descomptes acordats entre del Departament de Territori i els consells comarcals del Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell entraran en vigor entre el setembre i l'octubre. L'excepció és el nou sistema electrònic que gestionarà el procés, que es posarà en marxa el 31 de març del 2025.

Les millores anunciades afecten tant els descomptes parcials com les bonificacions del 100% i inclouen:

Una nova plataforma web per a la gestió de sol·licituds, acreditacions, registres i renovació de la documentació, a partir del 31 de maig del 2025. Es mantindrà l'atenció presencial a les actuals seus dels tres consells comarcals.

► Els pagaments s'hauran de fer per VIA-T o telèfon mòbil, a través de l'aplicació gratuïta Awai. Els nous usuaris hauran de fer servir un d'aquests dos sistemes ja d'entrada. Les persones ja inscrites que paguen amb targeta bancària tindran un any de marge, fins al 30 de juny del 2025, per canviar de sistema.

► Els usuaris que tenen dret al peatge gratuït podran registrar fins a dos vehicles diferents per cada resident (dues matrícules) i fer fins a 4 desplaçaments diaris. L'ampliació de vehicles o canvi de matrícules es pot fer fins al 30 de juny del 2025.

► Per millorar la protecció de dades, per acreditar la condició de beneficiari ja no caldrà aportar el DNI, el certificat de l'Ajuntament que acredita que s'està al corrent del pagament dels impostos municipals ni el certificat del banc que emet el VIA-T. Una de les queixes dels usuaris és el gran nombre de documentació que s'arriba a demanar per ser beneficiari del descompte del 100% i que actualment inclou, segons el cas:

  • DNI vigent.
  • Carnet de conduir vigent.
  • Volant d'empadronament expedit per l'Ajuntament.
  • Certificat de l'Ajuntament que s'està al corrent del pagament dels impostos municipals.
  • Dades bancàries necessàries: número íntegre de la targeta o Teletac (16 dígits) i data de caducitat.
  • Full de la situació actual de la vida laboral.
  • Contracte de treball o certificat d'empresa ubicada a les comarques del Berguedà, la Cerdanya o l'Alt Urgell.
  • Document emès pel Servei Català de la Salut (certificat CAP assignat), en la majoria dels casos.
  • Certificat d'Hisenda en què s'acrediti la situació censal de l'activitat econòmica, en el cas de treballadors autònoms.
  • Últim rebut de la mútua, en el cas dels professionals liberals col·legiats en mútues.
  • Certificat d'empresa especificant l'administració o organisme de destí i la població del lloc de treball on s'està destinat, en el cas dels treballadors públics, ubicat a les comarques del Berguedà, la Cerdanya o l'Alt Urgell.
  • Document d'alta o renovació de la demanda d'ocupació emès pel SOC (DARDO), als aturats.
  • El certificat de les mútues que acreditin la situació de pensionista, en el cas de funcionaris i professionals liberals jubilats no acollits al règim de la Seguretat Social.
  • El resguard de matrícula o certificat dels estudis a les comarques establertes, en el cas d'estudiants.

La documentació presentada ha de tenir una antiguitat mínima de 3 mesos i la bonificació dura tres anys, passats els quals, cal renovar-la. El procés no és automàtic, sinó que és el beneficiari qui ha d'estar al cas i demanar la renovació abans que caduqui. 

Cada dia passen uns 8.500 vehicles pel túnel del Cadí, que han de pagar uns 14 euros de mitjana per trajecte, segons de quin vehicle es tracti --des dels 11,22 euros les motocicletes fins als 36,44 euros els camions més grans, passant pels 13,92 euros els turismes--.

D'aquests, una quarta part, uns 1.900 vehicles al dia, passen gratis perquè es beneficien de la bonificació del 100% als residents, segons el Departament de Territori. Segons la Generalitat, aquests residents s'estalvien 9 milions d'euros l'any en aquest peatge, que assumeix el govern en el 90% i la concessionària, el 10% restant.

A l'octubre es compliran 40 anys de la inauguració d'aquesta infraestructura i la concessió té una vigència de 13 anys més, fins al 2037.

 

ARXIVAT A:
MobilitatPeatgesEconomia de butxacaTrànsit
Anar al contingut