Lula da Silva va sortir de la presó el 2019 (Reuters)
Brasil

Anul·lades totes les sentències contra Lula, que podrà presentar-se a les eleccions

Un jutge del Suprem del Brasil anul·la totes les sentències de presó per corrupció contra l'expresident, de 75 anys

Actualitzat

El jutge del Tribunal Suprem del Brasil Edson Fachin ha anul·lat aquest dilluns totes les sentències de presó per corrupció dictades contra l'expresident Lula da Silva.

La decisió, que haurà de confirmar el ple de l'alt tribunal en una data encara per definir, suposa, també, que se li restaurin tots els drets polítics.

Això vol dir que Lula, que avui està en llibertat condicional i té 75 anys, podria presentar-se a les eleccions presidencials del 2022 contra l'actual president, Jair Bolsonaro.

"Sense competència jurídica"

Segons el jutge del Suprem, el tribunal de primera instància de Curitiba que el va condemnar en tres processos no tenia la "competència jurídica" per fer-ho, i ara caldrà repetir els judicis en un tribunal federal a Brasília.

La decisió afecta tres processos, tots per corrupció. El primer, per suposadament haver acceptat un tríplex de luxe com a pagament als favors polítics que va fer a la constructora OAS. En aquest cas, va ser condemnat a 12 anys de presó, tot i que posteriorment es va rebaixar la pena.

El segon, per les reformes que les constructores OAS i Odebrecht van fer en una propietat rural atribuïda a Lula a Atibaia, a Sao Paulo, també com a pagament als seus favors polítics. Se'l va condemnar a 17 anys.

Finalment, no hi ha sentència ferma encara per les irregularitats de l'Institut Lula.

Lula, president del Brasil entre el 2003 i el 2010 i icona de l'esquerra llatinoamericana per a molts, va passar 18 mesos a la presó i va ser posat en llibertat el novembre del 2019, després d'una decisió del Tribunal Suprem que li permetia esperar en llibertat la sentència ferma dels processos judicials.

ARXIVAT A:
Brasil
Anar al contingut