Toni Comín
Toni Comín
Waterloo

Comín: "El diagnòstic de Santi Vila és frívol. Ningú va ser carn de canó de la xarxa"

L'exconseller de Salut explica al "Preguntes freqüents" que la declaració d'independència no va ser merament un acte simbòlic

RedaccióActualitzat

L'exconseller de Salut Antoni Comín defensa que la declaració d'independència no va ser merament un acte simbòlic, sinó un acte polític que no es va poder fer efectiu perquè la correlació de forces, en aquell moment, no permetia porta-la a terme de manera pacífica. 

El programa "Preguntes freqüents" ha entrevistat en directe des de Waterloo l'exconseller de Salut. Comín assegura que la República no es va constituir perquè el govern català va voler evitar en tot moment una confrontació, i insta a fer aquest pas.

"Hi ha un mandat polític que no s'ha fet efectiu. Vam votar l'1-O però no hi ha una República"


Toni Comín ha volgut remarcar que, de totes maneres, hi ha un mandat de l'1-O que és irreversible, que no s'ha fet efectiu, que s'ha d'aconseguir que es faci efectiu. És una llavor, ha explicat, des de la qual s'ha d'anar construint:

"L'1-O no és el 9N. És una cosa diferent."

Per això, l'exconseller assegura que la declaració de Santi Vila al judici del procés, en què va afirmar que tots podrien "haver estat més responsables" i que atribuïa, entre d'altres, a la pressió a la xarxa la decisió de no convocar eleccions el 26 d'octubre, és "frívola":

"Em sembla una interpretació absolutament frívola del que va passar aquells dies. No puc compartir un diagnòstic tan frívol. Ningú va ser carn de canó de la pressió de les xarxes socials. Les decisions es van prendre a partir de raons molt més sòlides que aquesta."


Sobre el judici, Comín ha explicat que tenia un sentiment doble: d'indignació i d'orgull. D'indignació, ha dit, perquè la Fiscalia comet errors i hi ha molta falta de consistència en els arguments i, a més, perquè els "companys porten molt temps a la presó per unes acusacions que no s'aguanten". I sentit d'orgull per la dignitat com afronten aquest judici els presos polítics.


Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés
 

Crida a la unitat

Comín fa una crida a la unitat de l'independentisme i insisteix en la necessitat d'una llista unitària, encapçalada per Oriol Junqueras a les eleccions europees. Segons el seu parer, sense unitat, el projecte independentista no va enlloc.


Comín, que està exiliat a Bèlgica, ha participat en la primera reunió del Consell de la República a Waterloo, que prepara una proposta estratègica per culminar el procés d'independència. L'exconseller apunta que totes les vies són legítimes per arribar a la independència, també la via unilateral, sempre que siguin pacífica.


ARXIVAT A:
Toni ComínProcés catalàJudici procés
Anar al contingut