Madrid

Anticorrupció no veu indicis per imputar Bárcenas i Galeote per la trama de corrupció

La Fiscalia Anticorrupció no ha trobat prou indicis per imputar per presumpta corrupció el tresorer del PP, Luis Bárcenas, i l'eurodiputat de la mateixa formació Gerardo Galeote. La investigació del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón els ha situat al centre la polèmica, però la Fiscalia ha descartat ara imputar-los en aquest "cas Gürtel", que ha destapat una suposada trama de corrupció al voltant del Partit Popular. La mateixa Fiscalia també ha descartat remetre la investigació al Tribunal Suprem. D'aquesta manera, es continuaran fent càrrec del cas el Tribunal Superior de Justícia de Madrid i el del País Valencià.

Actualitzat
La Fiscalia Anticorrupció ha conclòs que, mentre "continua l'anàlisi de la documentació confiscada", no hi ha prou indicis per acusar formalment els dos membres del PP, de manera que tampoc cal remetre la causa al Suprem. El jutge Baltasar Garzón els va acusar d'haver acceptat diners que podrien procedir del presumpte cap de la trama, Francisco Correa.

En el cas de Luis Bárcenas, l'informe que Anticorrupció ha enviat als tribunals assegura que encara no se sap amb certesa que sigui ell la persona que apareix identificada als documents confiscats amb les sigles L. B. o en l'expressió "Luis el cabrón".

Respecte a Gerardo Galeote, Anticorrupció afirma que "no concorren prou indicis [...] que en determinin la immediata remissió a la Sala Segona del Tribunal Suprem".

En tots dos casos, la Fiscalia admet que la investigació encara ha d'avançar i que no és descartable que en el futur es procedeixi a imputar tant Bárcenas com Galeote. Deixa clar, però, que "en el moment actual no es poden equiparar els indicis" que hi ha contra el tresorer i l'eurodiputat populars amb els que han trobat contra altres membres del PP.

El jutge Garzón es va inhibir de la causa i va traspassar la investigació als tribunals de Madrid i el País Valencià, en trobar indicis contra diversos membres del PP d'aquestes comunitats. En el cas del País Valencià, el Tribunal Superior haurà d'esbrinar si hi tenen cap implicació el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i el diputat Ricardo Costa. Garzón va acusar Camps d'haver acceptat el pagament de diversos vestits a Milano -per valor de 4.700 euros- i Forever Young -per 8.073,5 euros-.

A Madrid, estan sota sospita tres aforats, que són l'exconseller d'Esports Alberto López Viejo, Alfonso Bosch i Benjamín Martín Vasco. Precisament, els fiscals reclamen que se'ls interrogui.

Malgrat que el fet que hi hagi indicis contra aforats de dues comunitats autònomes diferents ja podria implicar el trasllat del cas al Tribunal Suprem, com va dictaminar el mateix tribunal en la sentència del 1996 contra la Mesa Nacional d'Herri Batasuna, aquesta vegada Anticorrupció creu que la situació és diferent. De fet, argumenta que els fets atribuïts a Francisco Camps i Ricardo Costa "es poden escindir de la causa principal" perquè "en l'estat actual de la investigació no apareixen relacionats amb una activitat concreta" de les empreses de Francisco Correa i, per tant, no veu cap motiu per remetre el cas al Suprem.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut