La Nobel de Literatura Annie Ernaux revindica la literatura com a arma política i social (Eli Don / ACN)
La Nobel de Literatura Annie Ernaux revindica la literatura com a arma política i social (Eli Don / ACN)

Annie Ernaux: "El Nobel em va fer molt feliç, però ara només aspiro a tornar a escriure"

La Premi Nobel de Literatura visita Barcelona per participar en un acte de Biblioteques de Barcelona i per presentar la pel·lícula que ha codirigit amb el seu fill

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Vives Masdeu

Periodista de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@martavivesm

L'escriptora Annie Ernaux, guanyadora del Premi Nobel de Literatura 2022, ha visitat Barcelona per participar en dos actes al voltant de la seva obra. L'autora ha presentat la pel·lícula "Els anys súper-8", codirigida amb el seu fill i muntada a partir de gravacions familiars, que va ser premiada al Festival de Canes del 2022.

També ha aprofitat la seva estada a Barcelona per participar en un acte amb lectors a la Biblioteca Jaume Fuster, al districte de Gràcia. Abans de començar la xerrada, concedeix una breu entrevista a Catalunya Ràdio.


El Nobel, un premi que li "roba temps" per escriure

Annie Ernaux arriba a la capital catalana envoltada de cures, per l'edat (84 anys), per la fragilitat de la salut, perquè prefereix la solitud de l'escriptura. També prefereix la quietud i la solitud als focus de les entrevistes i tot el rebombori que li ha suposat guanyar el Premi Nobel de Literatura. Un guardó que, diu, l'honora, però també li "roba temps" per escriure.

"Va ser un honor i vaig entomar-lo amb un sentit de responsabilitat, perquè no és pas qualsevol cosa rebre aquest premi."

Gràcies al premi, explica, ha pogut viatjar i conèixer molta gent, fet que l'ha fet sentir "molt feliç i molt orgullosa d'haver pogut rebre aquesta acollida". Ara bé, té clar que els compromisos mediàtics i la manera com ha canviat el seu dia a dia no són la seva vida.

"No ha estat la meva vida. La meva vida és viure d'una manera prou aïllada. De fet, no visc a París. I només aspiro a una cosa ara mateix, que és tornar a escriure."

Però la mirada d'Ernaux és clara, diàfana, directa, sense ornaments. Com la veu de les seves novel·les, que li han servit per explicar-se i que ha utilitzat per reivindicar la vergonya de classe, el desig, el cos de les dones, la por a la mort o la bellesa.


La literatura com a arma política

Ernaux ha parlat de l'escriptura, a través de la qual ha intentat salvar "la memòria social, històrica i de les dones" perquè és una cosa que ràpidament deixa "d'estar viva". I assegura que la literatura és la millor arma política i social.

"És cert, però, que un text com a tal rarament pot provocar una revolució. Calen molts llibres per canviar el món."

L'autora també s'ha referit a la situació política de França, on l'extrema dreta de Reagrupament Nacional ha arrasat en les eleccions europees. Segons Ernaux és un bon moment perquè les esquerres "prenguin consciència" de la seva responsabilitat i s'unifiquin.

Annie Ernaux ha estat la convidada del 25è aniversari dels Clubs de Lectura de Biblioteques de Barcelona, un acte que va esgotar les entrades just en el moment d'obrir convocatòria.

En aquests moments, Ernaux està escrivint una nova novel·la, de la qual no ha volgut avançar res. Per Angle Editorial, acaba d'editar en català una de les seves primeres obres, "Una dona". I a 3Cat s'hi pot veure "Els anys súper-8", una creació d'ella mateixa i el seu fill David, que aquest dimecres presentaran a la Filmoteca.

ARXIVAT A:
LiteraturaPremi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut