Torres va néixer al Pla d'Urgell i ara viu a Barcelona (3Cat)

Angelina Torres, la modista de 111 anys que s'ha convertit en la catalana més longeva

Nascuda a Bellvís l'any 1913, viu a Barcelona i explica que assumeix el rècord amb il·lusió perquè es troba bé de salut
Redacció Actualitzat

La persona més longeva de Catalunya té 111 anys i viu a Barcelona. És Angelina Torres Vallbona, nascuda a Bellvís l'any 1913, quan a Sud-àfrica començava l'apartheid, Rússia detenia i enviava Joseph Stalin a Sibèria i a Catalunya es publicaven les primeres Normes Ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans.

La seva longevitat l'ha situat al capdavant del rànquing català després de la mort als 117 anys de Maria Branyas, que va arribar a convertir-se en la persona més vella no només de Catalunya, sinó de tot el món.

Aquest dijous, un equip del programa Tot es Mou ha visitat la nova àvia catalana a casa i ha comprovat que assumeix el rècord amb il·lusió:

"M'agrada perquè estic bé, em trobo bé. Si estigués malalta no, però gràcies a Deu m'han vingut els anys, i vénen bons."


Modista i corbatera

L'Angelina ha rebut el programa amb un àlbum de fotos a la mà, i els ha explicat tot de detalls de la seva vida. Modista i corbatera de professió, va treballar durant anys a la coneguda Sastreria Vehils Vidal de Barcelona i explica que encara li agrada cosir.

En un àlbum hi té fotos dels moments més importants de la seva vida (3Cat)

Als matins, pren tres dits d'aigua amb unes gotes de llimona i una cullerada de sucre. I després esmorza. També explica que sempre ha estat una dona "de casa", i quan encara vivia sola li agradava tenir-ho tot net i el primer que feia era ventilar l'habitació:

"Després arreglar la casa, i arreglar-me jo. Perquè jo no he sortit mai al carrer despentinada, mai! M'ha agradat sempre anar ben arreglada."

Amb la feina feta, també li agradava sortir fins a la plaça o, a la tarda, anar-se'n a veure les netes, la neboda, o bé mirar alguna pel·lícula.

Ara explica que ja no té tantes opcions, perquè s'ha fet gran i li demanen que faci bondat. "No et moguis, no et moguis!", es queixa que li diu la seva filla.

Resignada, recorda que sempre havia estat una persona molt activa i riallera, i ara sent tristesa perquè li toca estar-se a casa.

Modista i corbatera de professió, recorda amb orgull que va treballar a la prestigiosa Sastreria Vehils Vidal de Barcelona (3Cat)

Un consell? "Ajudeu."

Al llarg d'aquests 111 anys, l'Angelina sempre ha tingut clar que cal ajudar els altres, i ho ha fet sempre que ha pogut. Per això demana als joves que segueixin el seu camí i actuïn amb "coneixement i respecte a tothom, sobretot als avis":

"I si poden ajudar a qui no té, que ho facin. Hi vas amb les mans obertes i li dius: 'sóc aquí'."

Agraïda per la visita, Torres ha explicat a l'equip que quan faci anys, per Sant Josep, estarà encantada de tornar-los a rebre.

I mentrestant? Doncs la rutina de cada dia: dinar, sopar i sortir al balcó si per la televisió fan alguna cosa que no li agrada. "I fins que nostre Senyor ho digui, perquè jo no mano".

Ara viu en un pis amb la seva filla Mercè i la família (3Cat)

 

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut